Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Oudere met corona belandt minder vaak op ic

20 apr 2020
  •  
leestijd 1 minuten
ouderenzorg patientenzorg 930 520
Ouderen die door het coronavirus ernstig ziek worden komen minder vaak op de intensive care (ic) terecht. Waar in maart nog ruim een op de drie coronapatiënten op de ic 70 jaar of ouder was, is dat nu één op de vier, blijkt uit cijfers van stichting Nationale intensive care evaluatie (Nice). Dat meldt Trouw.
De opnamecijfers worden door Nice per leeftijdsgroep geregistreerd. Op de ic's was de grootste groep coronapatiënten in maart tussen de 70 en 75 jaar oud. In april zijn de meeste patiënten op de ic een stuk jonger: tussen de 60 en 65 jaar. Van de ruim duizend 80-plussers die de afgelopen twee maanden in een ziekenhuis werden opgenomen met corona zijn er slechts enkele tientallen doorverwezen naar de ic.

Zieke ouderen vaker thuis behandeld

Uit de geregistreerde ziekenhuisopnames die worden bijgehouden door het RIVM blijkt ook dat er überhaupt minder ouderen met het coronavirus in het ziekenhuis belanden. Dat betekent waarschijnlijk niet dat ouderen nu minder vaak ziek worden, maar dat zieke ouderen vaker thuis worden behandeld.
Bron: Trouw

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (26)

Mariannealbert
Mariannealbert21 apr 2020 - 10:02

Kom nou toch mensen. Ik werk in een verzorgings huis. Bij ons waren in t begin echt geen besmette collega s. De eerste mensen bij ons met corona hebben verpleging aangestoken. Familie was de oorzaak van besmetting. Vind t heel normaal dat deze mensen niet meer naar een ic gaan. Dat hele circus er omheen is voor een 80 + bijna niet meer te doen. Daarbij kiest familie om  vader of moeder bij ons te laten. Mocht t moment daar zijn mag familie er met beschermende kleding bij. Bij ons in t huis tenminste. Op de ic mag dat niet en moet vader of moeder alleen dood gaan.Mijn schoonpa is 80+ en goed bij geest en lichaam . Hij zegt als ik ziek wordt laat mij dan maar gaan. Ik heb een heel mooi leven gehad. In dat circus heb ik geen zin meer.

betty kaminskas
betty kaminskas20 apr 2020 - 19:35

Schandalig, iedereen, jong en oud hebben recht om te leven.

gerardvantol
gerardvantol20 apr 2020 - 17:35

Is waarschijnlijk Ruttebeleid, op ouderen moet en zal bezuinigd worden. Liever nemen ze jongeren, die tegen alle regelgeving en raadgevingen toch samenkomsten organiseren.

roelfien 65
roelfien 6520 apr 2020 - 16:01

Ze hebben heel veel fouten gemaakt,al die ouderen die aan de corona zijn overleden in de vepleeg en verzorgingshuizen zijn besmet door degene die ze verzorgd,die nemen de virus mee naar binnen,bizar dat juist en die tehuizen zoveel doden zijn gevallen.Je moet er niet aan denken dat je ziek word je weet van te voren al dat je niet opgenomen word,je mag thuis in eenzaam sterven.


1 Reactie
JohnLast
JohnLast21 apr 2020 - 12:05

Ligt wel een beetje genuanceerder. Toen familie er niet meer bij mocht, waren er waarschijnlijk al niet geopenbaarde besmettingen, die verdere besmettingen teweeg hebben gebracht. Joost mag het weten, wie de besmetting naar binnen heeft gebracht. Een ander voorbeeld was, dat er in de gesloten periode, een nieuwe bewoner kwam die positief getest was, zonder dat het personeel er van af wist. Kamergeld  wat toen belangrijker dan het gezondheid van het personeel. 

monique12
monique1220 apr 2020 - 15:36

Verschrikkelijk!!! Ik weet echt wel waarom ! Ze moeten niet denken dat we gek zijn!Ik vind het een grote warboel die Rutte met consorten hebben bedacht! Op de eerste plaats gaan ze helemaal op van Dissel af, die totaal niks weet en tot n toe alles fout heeft gedaan!!! Hij staat zelfs op de zwarte lijst van artsen en heeft een dokter (v) geholpen die een aids patiënt heeft verminkt met "nieuwe" medicijnen en is door van Dissel 's hulp vrijgesproken! Daar wordt met geen word over gerept maar is wel waar en hier gewoon op internet te vinden. En daar moeten wij op af gaan?????Ook het RIVM heeft geen vertrouwen van mij, wat een stelletje klungels bij elkaar! Het komt de leiders van de de wereld en zeker Rutte wel goed uit allemaal....Geen last meer van boeren en pensioenen ....Macron kan blij zijn dat de gilets jaunes er niet meer zijn...En zi heeft iedere land er baat bij...Toeval???


januitgroningen
januitgroningen20 apr 2020 - 14:17

Stel; dat de ouderen ook toegang krijgen tot de IC, dan blijkt het aantal IC-bedden nagenoeg niet voldoende te zijn. Wellicht heeft Rutte en consorten juist bedacht voor het instellen van een leeftijdgrens of waar een oudere tot op dat moment verblijft, waar wij mogelijk geen weet van hebben. Een discussie dat namelijk jaren geleden al werd gevoerd in de tweedekamer voor de zorg in het algemeen. 
Mocht Rutte en consorten ook ouderen toegang geven tot de IC, dan hadden we op dit moment een politieke crisis in een zeer onethisch onderwerp, waarin keuzes moet worden gemaakt op mogelijk leeftijd. Hetgeen mogelijk nu ook gebeurd op een slinkse wijze zonder dat het de politiek (vooralsnog) schaadt. Wel frappant, dat toen de cijfers nogal hoog opliepen waarin mogelijk een tekort op het aantal IC bedden, sindsdien is afgenomen en daarentegen meer ouderen het leven lieten als gevolg van de coronavirus. 

2 Reacties
harrybre
harrybre20 apr 2020 - 15:46

Even lezen: Hoezo ouderen onvoldoende toegang tot IC's ?  Wat een misselijkmakende leugenachtige stemmingmakerij weer.
"In maart was ruim één op de drie coronapatiënten op de ic 70 jaar of ouder. Nu is dat er één op de vier. Dat blijkt uit cijfers van de stichting Nice (Nationale intensive care evaluatie), die zijn opgevraagd door Trouw.Nice registreert opnamecijfers per leeftijdsgroep. De grootste groep coronapatiënten op de ic’s was in maart tussen de 70 en 75 jaar oud. Een maand later zijn de meeste patiënten op de ic een stuk jonger: tussen de 60 en 65 jaar. Van de ruim duizend 80-plussers die de afgelopen twee maanden in een ziekenhuis werden opgenomen met corona zijn er slechts enkele tientallen doorverwezen naar de ic. " zie verder Trouw. 

JohnLast
JohnLast21 apr 2020 - 12:10

Er is een biologische leeftijdsgrens in gevoerd als het aantal boven de 1500 icp komt. Dus kan het zo zijn dat een vitale 80 jarige, boven een gezondheid kwakkelende 50 jarige op de lijst komt.

harrybre
harrybre20 apr 2020 - 14:03

Ja, er is het e.e.a. verkeerd gegaan, doch.. hebben we dat zelf door onze Mascotte-filter mentaliteit ( weet beter, kan beter, doet beter) niet in de hand gewerkt ?Nu al de Mexicaanse griep van 11 jaar geleden vergeten, waar NL heel veel vaccins aangekocht had ? Bleek die griep “niet door te gaan”. Zoals gebruikelijk wisten alle Klompendansers dat –achteraf – beter en konden maar niet begrijpen, dat die totaal krankzinnige overheid zoveel vaccin-ampullen aangekocht had.
https://www.trouw.nl/nieuws/griepvaccin-blijft-misschien-ongebruikt~b36fae89/
26 juli 2010 – Minister van Volksgezondheid Ab Klink (CDA) kocht vorig jaaronterecht 34 miljoen vaccins tegen de Mexicaanse griep.
Nu draait het balletje de andere kant uit, en met de kennis van vandaag weel heel Klompenland oneindig veel beter, wat de regering af eind december had moeten doen...Gelukkig heeft ieder toen al de "voorzienigheid" gehad voldoende mondkapjes bij de DHZ-winkel in te slaan, desinfectiegel, ontsmettingsalcohol gekocht enz... 

1 Reactie
JohnLast
JohnLast21 apr 2020 - 12:13

Beter één vaccin te veel gekocht dan één  te weinig. Het negatieve blijft toch hangen, ondanks het vele positieve nieuws.

holiday
holiday20 apr 2020 - 13:53

Ik vraag mij af, hoeveel mensen die op de IC gelegen hebben, de coronavirus overleefd hebben.Ik denk geen één.

3 Reacties
harrybre
harrybre20 apr 2020 - 15:54

Even de moeite nemen, om op Internet te kijken. Dik de helft, die ooit opgenomen geweest is.

holiday
holiday21 apr 2020 - 0:35

Ik kijk heel veel coronaberichten op TV en op internet, het enige wat ik hoor is dat er zoveel mensen van de IC af zijn, maar daar staat nooit bij of die mensen het overleefd hebben of dat zij dood zijn gegaan. Dan zijn ze ook van de IC af natuurlijk.Als jij andere berichten heb gezien, geef dan eens aan waar dat staat.

JohnLast
JohnLast21 apr 2020 - 12:15

Heb jij een link? Dat zegt meer dan  om op internet te kijken!

simon55
simon5520 apr 2020 - 13:26

Als Willem Alexander dit eventueel in ernstige zaken gehad zou hebben , of zijn mama Beatrix , had héél het ziekenhuis hun poten uit hun lijf gelopen. Maar nee hoor m de ouderen kunnen wel de pijp uit , wordt er gedacht, die kosten alleen maar geld

3 Reacties
harrybre
harrybre20 apr 2020 - 15:57

Tsja, sommige mensen zijn nu eenmaal een beetje meer gelijk als anderen. Ik ben benieuwd hoeveel Nederlanders vinden, dat "Trix gewoon achteraan aan moet sluiten.

simon55
simon5520 apr 2020 - 16:08

Dan richt ik daar desnoods een website van op

JohnLast
JohnLast21 apr 2020 - 12:20

Kom in het weekend eens naar de dokterspost, daar gaat een voetballer uit de eredivisie toch ook direct voor!. Er is al eeuwen wat met onze zorgsysteem mis. Vroeger was ik "particulier " verzekerd, en kreeg je ook voorrang, een eigen kamer(met alle nadelen in mijn burgerlijke ogen). Inderdaad totale onzin.

paul van baak
paul van baak20 apr 2020 - 13:19

Eerst 65+ zo veel mogelijk thuis laten wonen en als het echt niet langer kan sterfhuis in.Vooral zorgen dat verzorging geen bescherming krijgt.Meeste besmettingen in deze tehuizen.Hoe makkelijk komen we nu van ouderen af.Scheelt veel zorgkosten en aow/pensioen.Schandalig hoe men vandaag de dag met ouderen omgaat en afgeeft op deze groep.

hal_1966
hal_196620 apr 2020 - 13:13

De regeringen in het verleden en de huidige heeft zoveel bezuinigd op de gezondheidszorg dat er nu weinig of te weinig IC plaatsen zijn voor deze ramp. Daarbij zou het ook niet direct een ramp zijn geweest als voor dit scenario een rampenplan was opgestart met SARS 1 vanaf 2003. Dan hadden ze extra IC opgeleidde verpleegkundigen achter de hand kunnen hebben. Het opschalen van IC bedden zelf lukt altijd wel. Ook waren ze slecht voorbereid bij het inslaan van mondkapjes en hebben ze China geholpen met het sturen van de ons beschikbare mondkapjes.

Kortom ze hebben deze crisis heel ernstig fout ingeschat. Dat kun je ze verwijten. Het bezuinigen op zich was geen probleem geweest als ze zich hadden voorbereid met een goed rampenplan om IC bedden en IC medewerkers sterk op te kunnen schalen zodra dat nodig zou zijn geweest. Ook medicijnen op tijd hamsteren was niet verkeerd geweest. Nu moeten ouderen hierdoor in een bepaalde mate extra ervoor boeten. Want waren ze alle op de IC opgenomen geweest had ws nog 80 tot 90% het niet overleeft. Nu moeten ze echter die gok vooraf nemen en kunnen we niet zeggen dat we alles wat mogelijk was voor de ouderen hebben gedaan. Dat is eigenlijk een vorm van ernstige nalatigheid.

joost12
joost1220 apr 2020 - 12:26

schandalig is dit, zolang er nog voor vluchtelingen/azielzoekers/gelukzoekers/nieuwe status houders  en de EU geld genoeg voor is dan is er ook geld voor oudere te behandelen, men vergeet dat deze mensen hun hele leven overal dik aan hebben betaald

6 Reacties
harrybre
harrybre20 apr 2020 - 16:02

och gottie toch... die 50.000 migranten...ja DIE hadden we in de Middellandse zee moeten laten verzuipen.. Had u dat lef gehad ze terug te duwen  ? 

joost12
joost1220 apr 2020 - 16:30

eigen volk eerst, deze groep mensen hadden ook net als onze voorouders/groot ouders/ouders kunnen vechten toen er oorlog was maar zij kiesen om te vluchten naar een land waar ze op handen en voeten bediend worden van ons hard gewerkte centen, en antwoord op je vraag is ja ik heb het lef

betty kaminskas
betty kaminskas20 apr 2020 - 19:38

helemaal mee eens.

elouise
elouise20 apr 2020 - 20:04

Misschien moeten we ons afvragen of er wel de wil is om de ouderen te behandelen? Er wordt toch al jarenlang geroepen dat er teveel ouderen zijn? Is het misschien de kans om van ons, ouderen, af te komen?

JohnLast
JohnLast21 apr 2020 - 12:27

Ik heb mijn hele leven ook overal voor betaald, en afgezien van de "geld zoek vluchtelingen", heb ik alleen bezwaar tegen de corona patiënten die willens en wetens dit hebben opgezocht, en dat daardoor iemand anders niet op de ic terecht kon komen. Dat is zuur voor de familie van deze oude patiënten 

JohnLast
JohnLast21 apr 2020 - 12:29

Je bedoeld ons koninklijk huis in de oorlog

henk l.
henk l.20 apr 2020 - 12:11

Op grond van deze cijfers kun je geen harde conclusies trekken en je kunt er zeker geen complot uit destilleren. Mijn vrouw en ik behoren als tachtigers beiden tot de risicogroep, maar wij hebben voor geen IC opname gekozen en dat ook schriftelijk vastgelegd. Aan IC opname kleven namelijk ook nadelen zoals ik jaren geleden aan den lijve heb ondervonden.Vooralsnog ga ik uit van de kundigheid en de integriteit van de behandelende artsen en niet van complotten. 

3 Reacties
Bentley2016
Bentley201620 apr 2020 - 18:57

U bent nu in de tachtig en heeft er voor gekozen om niet naar de ic tegaan mocht u ziek worden maar, zou u dit ook gekozen hebben als u tussen de 65 en de 75 was geweest?  Het is zo dat mensen die nog thuis wonen en redelijk uit de voeten kunnen zullen bij ziekte nog wel in het ziekenhuis opgenomen worden maar nu de bewoners van verzorgingshuizen? Zij worden niet eens getest zij blijven in het tehuis en mogen het doen met de arts van het verzorgingshuis. Als ze overlijden dan tellen ze ook niet mee als overleden aan corona want ze testen deze zieken niet ze laten ze gewoon dood gaan.

henk l.
henk l.21 apr 2020 - 11:21

De kwestie was, worden ouderen bewust op de IC geweerd op grond van leeftijd. Dat gezien het teruglopende aandeel van ouderen op de IC. Daar gaf ik mijn mening over omdat ik die indruk helemaal niet heb. U haalt er allerlei andere zaken bij die niets te maken hebben met de stelling dat ouderen bewust worden geweerd. Ik was 50 toen ik een week op de IC terecht kwam met legionella, opgelopen op vakantie. Mijn revalidatie heeft een jaar geduurd en ik ondervind nog steeds de naweeën. Ik weet wat je er aan over kunt houden, een goede arts geeft je daarom de keuze.  Dat zou daarom voor meer ouderen kunnen gelden, dat  zij daar voor kiezen. 

Bentley2016
Bentley201621 apr 2020 - 19:37

Het is allemaal prima als je zelf die keuze kunt maken, helaas wordt de keuze voor de oude zieken gemaakt door de verzorging of familie. Hoeveel ouderen wonen er niet in verzorgingshuizen die kinderen hebben maar deze zelden zien. Niet moelijk te bedenken wat deze beslissen als de ouder het zelf niet meer kan. Ik  heb het zelf meegemaakt in 2 verschillende verzorgingshuizen met schoonmoeder en moeder. De keuze wordt gemaakt door de arts in het verpleeghuis, er wordt niets gevraagd er wordt iets meegedeeld,dit was bij mijn schoonmoeder. . Bij mijn moeder werd op mijn vraag is het geen longontsteking? Nee, het is geen longontsteking, totdat er in het weekend een vervangende arts kwam die bevestigde dat het een longontsteking was en met een medicijn in een week over had kunnen zijn, helaas was het toen te laat!

johanna66
johanna6620 apr 2020 - 12:08

emmy33. "Ouderen hebben veel geld om dat te doen"????? Enig idee hoeveel ouderen moeten rondkomen van alleen AOW eventueel met een klein pensioentje ? Kennelijk niet. Ik heb er niets op tegen om geselecteerd te worden. Altijd beter dan op de IC terecht te komen en er eventueel als een wrak uit te komen. In plaats van rond te vliegen, etentjes enz. (wat allemaal desastreus is voor onze planeet) kan je het geld wat je hebt ook zinvoller besteden. 

Emmy3
Emmy320 apr 2020 - 11:20

Dus toch we worden aan de poort geselecteerd. Wij 70+ hebben gespaard om nu geld uit te kunnen geven aan bv horeca sport uitstapjes vliegreizen!! Waar de jongeren voor moeten werken om hun banen te kunnen behouden.  Wij zijn vitaal en leven gezond om dat allemaal te kunnen doen! Om de economie gaande te houden. Ouderen hebben veel geld om dat te doen

2 Reacties
henk l.
henk l.20 apr 2020 - 12:12

Bedoelt u nu dat ouderen om economische redenen een plaatsje op de IC verdienen?

betty kaminskas
betty kaminskas20 apr 2020 - 19:39

nou, dan kunt u meer dan ik!!

Engelse drop
Engelse drop20 apr 2020 - 11:08

Wordt al genoemd de oudere profiteert van de staat, en dat kost geld. Daar hebben we ook voor betaald juist en nu krijg je niets. Is er maar1 die er dan van profiteert en dat is de staat.

guust flater
guust flater20 apr 2020 - 11:07

Mijn vader zei vroeger al toen in de 1975 al er komt een tijd straks dat ze de oude van dagen die geld kosten gewoon niet laten genezen en ook nog zelfmoord laten plegen door eenzaamheid en ook geen verzorging meer krijgen.Ze vinden ze dan nutteloos en kosten geld.Wij zeiden dat geloven we niet,maar sinds die moordenaar van de regering pia dijkstra met haar pillen is gekomen en nu ze daar in het haagse de bejaarde ook de ic's niet meer voor ze zijn weten we nu dat het nog veel erger is.Maar goed straks zijn zij ook oud en dan mogen ze gaan beleven en hoop in armoede wat ze de oudjes hebben aan gedaan.Het respect voor die generatie is totaal weg,schandalig.

maffy1948
maffy194820 apr 2020 - 10:59

Iedereen weet hoe deze regering denkt alleen aan geld, ouderen en zwakkere kosten te veel en laat ze maar thuis dan der bij de sorteermachine begint al bij de huisarts, wel of niet naar Ziekenhuis, voorheen zeiden ze het oude vlees moet eerst op. Nu zeggen ze het niet maar voeren het uit. Behalve als ze zelf wat mankeren of leden van het Koninklijk huis, hoeven niet te wachten of in de rij te staan. 

Wilma-60
Wilma-6020 apr 2020 - 10:53

Is dat omdat de ouderen te duur zijn?????

Bentley2016
Bentley201620 apr 2020 - 10:49

Is het een economische overweging of kiezen ouderen hier zelf voor? Zou een b.v. Freddy Heineken(als hij nog zou leven) of een lid op leeftijd van de Koninklijke familie ook thuis gelaten worden als deze corona zou krijgen? Hebben we dit alles te danken aan de bezuinigingen die al tientalle jaren aan de gang zijn, ziekenhuizen vallen om en worden gesloten, geneesmiddelen komen uit economisch oogpunt uit lage lonen landen. Alles wordt zo goedkoop mogelijk in China of India gekocht. Bedrijven in west Europesche landen sluiten om vervolgens uit te wijken met de productie naar lage lonen landen. Zijn mensen geworden tot gebruiks artikelen? Boven een bepaalde leeftijd gaan ze meer kosten dan opbrengen. Aan alle kanten zie je dat er getoornd wordt aan de verworvenheden van ouderen. Ze moeten hun huis uit want dat moet naar een jongere, de pensioenen moeten gekort worden waar ze jaren voor betaald hebben en de bedragen die berekent zijn kunnen ze niet uitkeren want dat gaat ten kosten van de jongeren. Vervolgens worden er wel kosten nog moeite gespaard om mensen die nog nooit een cent of uur bijgedragen hebben aan de Nederlandse maatschappij voorzien van zakgeld, uitkering, gezondheidszorg, woningen enz. enz. Ben ik de enige die zich hier het hoofd over breekt of ben ik gewoon een beetje somber door het binnen zitten?

houben2482
houben248220 apr 2020 - 10:43

Tactiek van de regering, om de vergrijzing tegen te gaan, zo vindt er een natuurlijke selectie plaats onder de ouderen, en worden er geen afdoende maatregelen getroffen zoals testen en mondkapjes.

Frns
Frns20 apr 2020 - 10:41

Helaas is dit de trent! Maar dit is al jaren bezig. Ouderen niet meer opereren. Ouderen zoveel mogelijk thuis laten afsterven. Het heeft vele voordelen, de maatschappij krijgt er niets van mee, het is goedkoper en men is er sneller vanaf. De rekening komt vanzelf op de goede plek! Ook al diegene die dit promoten worden oud, sneller als je denkt!

grace10
grace1020 apr 2020 - 10:40

Het oude vlees moet eerst op!

nora
nora20 apr 2020 - 10:25

Angstig, vind ik dit

nora
nora20 apr 2020 - 10:24

Ik vind dit angstig

jantje42
jantje4220 apr 2020 - 10:20

Ze laten de ouderen gewoon afsterven, ze hebben geen enkel nut meer voor de maatschappij en kosten alleen maar veel geld. Ik ben ook al 78jaar en als ik ook ziek word door het Corona virus kan ik het verder wel vergeten!

2 Reacties
guust flater
guust flater20 apr 2020 - 11:17

Ja dat geld voor de generatie die nu pensioen moet en gaat.We kosten teveel en die centen die wij gespaard hebben willen ze voor zich zelf houden en hun zakken vullen.Want denk maar niet dat de jongere het krijgen.Ze namelijk geen cent ingelegt dus ze krijgen niks ondanks die praatjes van hun.Nee wij moeten zo snel mogelijk de pijp aan maarten geven ,hebbers en geld wolven zijn het.

Th.M.
Th.M.20 apr 2020 - 11:54

Klopt precies, want als je goed leest zijn de meeste mensen op de IC tussen 60 en 65, daar stopt het dus, want want na je 65ste ga je met pensioen en dan kost je geld, geld waar je, je levenslang hard voor gewerkt hebt. Scheeld weer toch, zo houden ze stras voor de jongeren meer pensioen over. Ze vergeten alleen 1 ding, de ouderen houden hier de ziekenkosten verzekeraars en de zorg overeind, zij betalen vaak de hoogste premie en aanvullende premies, als er straks minder ouderen zijn komen de zorg instanties ook te kort.....want denk maar niet dat gezonde jonge mensen een hoge premie gaan betalen.....dit wordt een gigantisch probleem straks....Het is niet eerlijk, ouderen die hoge premies betalen worden geselecteerd aan Port.....