Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Oudere houdt recht op plek in zorginstelling

10-03-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
zorg_19.jpg
Ouderen en gehandicapten blijven als het thuis niet langer gaat, recht houden op een plek in een zorginstelling. Dat staat in het voorstel voor de Wet Langdurige Zorg (WLZ) dat staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) maandag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.
Recht op zorg
Van Rijn zegde eerder al toe dat ouderen en chronisch zieken die nu in een instelling wonen, daar ook in de nieuwe wet recht op houden. ,,De meest kwetsbare mensen in onze samenleving moeten altijd verzekerd zijn van goede zorg. Met de Wet Langdurige Zorg regelen we die zorg en het recht op een plek in een instelling, wanneer thuis wonen niet langer meer gaat’’, aldus Van Rijn. De WLZ gaat de volksverzekering AWBZ vervangen.
Hervorming
Het kabinet hervormt de langdurige zorg. Het wil zo een einde maken aan de stijgende kosten in deze zorg en mogelijk maken dat ouderen en chronisch zieken langer thuis kunnen wonen. Gemeenten en zorgverzekeraars worden meer verantwoordelijk voor de hulp die mensen thuis krijgen.
'Altijd plek'
In de nieuwe wet worden de passende zorg en een veilige leefomgeving gegarandeerd. Thuis blijven wonen kan als het verantwoord is en de kosten niet hoger zijn dan bij opname in een instelling. Wanneer het thuis niet langer gaat, is er altijd plek in een instelling, schrijft Van Rijn. 
'Slecht plan'
De SP zegt dat alleen mensen die zware zorg nodig hebben straks nog naar een verzorghuis kunnen. Tweede Kamerlid Tjitske Siderius vindt dat een slecht plan. ,,Dit kabinet maakt zorgeloos oud worden onmogelijk.'' ANP

Meer over:

ouderen, diginieuws, zorg
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!