Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Oudere auto's zonder beveiliging en elektrische auto populair bij dieven

19-01-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
577 keer bekeken
  •  
autoinbraak autodiefstal autoverzekering 1127

In 2022 zijn er fors meer auto's gestolen. Het kenniscentrum LIV ziet een stijging van 11 procent ten opzichte van 2021. Oudere modellen zonder beveiligingssysteem aan boord zijn in trek bij autodieven.

Personenauto’s van 20 jaar en ouder werden 18 procent vaker gestolen. Auto's van drie, vier en vijf jaar oud worden het meest gestolen en zijn goed voor 27 procent van alle diefstallen.  

De diefstal van elektrisch en hybride voertuigen is zelfs met 74 procent gestegen naar 1.002 stuks. 

Relatief nieuwe auto's minder vaak gestolen

Nieuwe auto's, van 0 tot 3 jaar oud, werden juist minder vaak ontvreemd. Daar is een daling van het aantal diefstallen te zien van 8 procent.

Vorig jaar telde het Landelijk Intelligence- en expertisecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV) in totaal bijna 6000 diefstallen. In iets minder dan de helft van de gevallen is de auto wel weer teruggevonden.

Toyota's het vaakst ontvreemd

Toyota's werden het vaakst gestolen, zowel de elektrische varianten als de benzineauto's van het Japanse merk. De Toyota RAV 4, het meest gestolen model met 465 stuks, onttroont de VW Golf als meest gestolen model van de afgelopen jaren.

Diefstal van motoren piekt in 2022

Behalve meer auto's werden er afgelopen jaar ook meer motoren, brom- en snorfietsen en bedrijfswagens gestolen. Het aantal diefstallen van motoren lag vorig jaar zelfs op het hoogste niveau in ten minste vijf jaar tijd. In totaal werden er ruim 22.300 voertuigen gestolen, zo'n 21 procent meer dan in 2021.

bron: LIV/ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!