Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Oude mobieltjes onnodig snel gerecycled'

14-01-2014
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
64 keer bekeken
  •  
20140114-kassa-groen-recycling_1_01.jpg
Iedereen heeft er wel een paar liggen in een la: oude mobiele telefoons. We bewaren ze in het geval van nood, maar ze worden vaak niet meer aangeraakt. Dan heb je twee opties: inleveren voor hergebruik of recycling van de materialen. Beide opties zijn te bestempelen als milieuvriendelijk, maar wat is nou beter om te doen?
Goud in uw mobieltje
Wecycle organiseert de inzameling en recycling van elektrische apparaten en energiezuinige verlichting (e-waste). Wecycle is opgericht vanuit producenten en importeurs. Zij hebben een wettelijke verantwoordelijkheid om afgedankte elektrische apparaten te laten inzamelen en recyclen. Volgens Jan Vlak, directeur van Wecycle, zitten er in onze elektronica allerlei waardevolle edelmetalen, waaronder goud. Deze zitten verwerkt in de printplaten van apparaten. Onze mobiele telefoons zijn daarom erg waardevol. In een ton mobiele telefoons zit meer goud dan in een ton gouderts. Het is belangrijk dat deze materialen worden gerecycled, want anders gaan ze verloren of kunnen ze in het milieu terecht komen.
Tweede leven voor uw mobiel
'Recyclen is doodzonde', aldus Joost de Kluijver van TechReturns. TechReturns is een bedrijf zoals er velen van zijn in Nederland. Ze kopen uw oude mobieltje, repareren het en verkopen het door. "Wij verkopen onze mobieltjes voornamelijk aan Azië en Afrika." Vooral in Afrika is er een groeiende vraag naar goedkope mobieltjes. Hollandse tweedehands mobiele telefoons zijn van uitstekende kwaliteit en vinden in Afrika gretig aftrek.
Hergebruik versus recycling
Dat Wecycle via reclame de consument verwijst naar de milieustraat is een slechte zaak volgens Joost de Kluijver. Zo verdwijnen er duizenden goed bruikbare mobiele telefoons onnodig in de versnipperaar. Wecycle wijst op een mogelijk milieuprobleem. Als de mobiele telefoons de grens over gaan, is de kans zeer klein dat ze netjes worden gerecycled. In landen in Afrika zijn er geen mogelijkheden om deze mobieltjes te recyclen en verdwijnen ze in het milieu, met alle gevolgen van dien. TechReturns is zich bewust van dit probleem en probeert via een illegale weg hier wat aan te doen. Zij importeren kapotte mobiele telefoons om ze vervolgens bij Wecycle te recyclen. Volgens de wet is het verboden om zogeheten 'E-Waste' te importeren. Joost de Kluijver vindt dit raar, een goede recycling wordt zo tegen gewerkt.
Ladder geeft de oplossing
Het is duidelijk dat er voor beide opties iets is te zeggen, maar de hoofdvraag blijft staan. Het antwoord op deze vraag vinden we in de Ladder van Lansink , bedacht door oud-politicus Ad Lansink. 35 jaar geleden introduceerde hij een stappenplan hoe om te gaan met afval: van preventie tot storten. In deze ladder staan ook hergebruik van product en recycling van materialen. "Het staat als een paal boven water dat hergebruik beter is dan recycling van materialen", zegt Ad Lansink.
'Eerst hergebruik, dan recyclen'
Jan Vlak van Wecycle beaamt dat in-/verkopers van tweedehands mobieltjes en Wecycle beter moeten samenwerken. Dit zodat er het maximale uit de mobiele telefoons wordt gehaald, maar dat ze uiteindelijk wel op een goede manier worden gerecycled. De boodschap van Wecycle moet aangepast worden: 'Eerst hergebruik, dan recyclen'.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!