Kassa

Oude groene en blauwe tatoeage-inkt vanaf woensdag verboden

04-01-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1270 keer bekeken
  •  
tatoeage tattoo tatoo 1127

Vanaf woensdag geldt in heel Europa een verbod op het gebruik van tatoeage-inkt met verboden stoffen. Bij inkt met dergelijke stoffen is er een verhoogde kans op kanker als die door het lichaam gaan zweven. Oude blauwe en groene inkt is daarom per woensdag verboden. 

Sinds 2019 is de Europese Unie al bezig met een dergelijk verbod die geldt voor zowel tattoos als permanente make-up. In september 2021 kregen alle tatoeëerders met een vergunning daarom een brief waarin het verbod werd aangekondigd. Een overgangsperiode is er niet. Er is eerder berichtgeving over verschenen in de Staatscourant, maar volgens brancheorganisatie Tattoo Kunst NBTK is dat “nu niet direct onze informatiebron”. 

Kleurverschil

De bracheorganisatie NBTK laat weten dat tatoeëerders niet blij zijn met de nieuwe regels. Momenteel zijn tattoostudio’s gesloten vanwege de lockdown. Tatoeëerders vrezen dat door het verplichte gebruik van nieuwe inkten, een duidelijk kleurverschil zichtbaar zal zijn bij klanten met een tattoo die nog niet is afgemaakt.

Pas gevaarlijk bij niet juist aanbrengen van inkt

Verder stelt de NBTK dat de gevaarlijke stoffen pas door het lichaam zweven als de tatoeage niet juist is aangebracht. Volgens de brancheorganisatie gebeurt dat niet bij tatoeëerders met een vergunning, omdat zij de inkt correct inkapselen tussen twee huidlagen. 

Mogelijk volgen meerdere kleuren

Op dit moment geldt het verbod alleen voor de kleuren groen en blauw, maar er bestaat een kans dat de kleuren rood, oranje en geel worden toegevoegd aan de lijst. In die kleuren zouden eveneens verboden stoffen zitten. Inmiddels is in Europa een petitie van start gegaan tegen de nieuwe regels. Deze is inmiddels meer dan 100.000 keer ondertekend. ANP

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!