Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Oud Rabo-directeur: Trek boete niet van belasting af

23-01-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
logo_zembla_05.jpg
"Zou het niet fantastisch zijn als gebaar van de leiding van de Rabobank in het kader van je reputatie, dat je zegt; "ook al is de Libor boete deels fiscaal aftrekbaar, ik doe dat toch niet", aldus  Bart Jan Krouwel, oud directeur Rabobank MVO. Hij roept in ZEMBLA de Rabobank op om de libor boete niet van de belasting af te trekken. "Want als ze van die fiscale aftrekmogelijkheid gebruik maken betekent dat de Nederlandse belastingbetaler als het ware ook mee gaat betalen voor die boete".
23 euro per huishouden
Deze oproep doet Krouwel vanavond in het programma ZEMBLA. De Rabobank heeft voor de Libor fraude een boete gekregen van 774 miljoen euro. De boete opgelegd door de Amerikaanse en Engelse toezichthouders is voor de Rabobank een kostenpost en daarmee van de belasting aftrekbaar. Volgens de belastingwet zijn boetes opgelegd door buitenlandse autoriteiten aftrekbaar van de belasting. Het buitenlandse deel van de Libor boete is 704 miljoen euro en dus aftrekbaar. Omdat er in Nederland een winstbelasting is van 25%, krijgt de Rabobank dus 170 miljoen terug van de belasting. Met 7,5 miljoen huishoudens in Nederland betekent dit dat elk huishouden ruim 23 euro meebetaald aan de Libor boete van de Rabobank.
'Toon je ware gezicht'
Krouwel: "Gezien de crisis die we hebben en de ellende waar heel veel Nederlandse huishoudens in verkeren op dit moment. En zo'n oude slogan van "we staan midden in de samenleving", nog weer gebruiken, zou ik zeggen nou als je dan midden in de samenleving wilt staan Rabobank, toon dan hier in deze je ware gezicht".
Vervolging
Fred Speijers, oud landelijk fraude officier van justitie vindt dat de medewerkers van de Rabobank die gefraudeerd hebben en nog in dienst zijn, vervolgd zouden moeten worden door de Nederlandse Justitie. "Ze hebben de samenleving ongelooflijk veel schade berokkend”. Maar een vervolging zit er niet meer in omdat justitie met de Rabobank een geheime schikking heeft gesloten. Om toch een vervolging af te dwingen start Speijers een art 12 procedure. Speijers: "Ik heb een rekening bij de Rabobank. En ik ben een belasting betaler in Nederland. Ik ben benadeeld want die 747 miljoen euro moet ergens vandaan komen. Ik ben dus belanghebbende en dan zeg ik nou, ik ga het gerechtshof in Den Haag maar eens vragen of dat gerechtshof niet alsnog het Openbaar Ministerie opdracht wil geven om in ieder geval individuen, de mensen die daadwerkelijk, die aan de knoppen hebben gezeten en die het hebben geweten en hadden kunnen weten, om die alsnog te vervolgen. En dat heet een twaalfstrafvorderingsprocedure", aldus Speijers in ZEMBLA.
ZEMBLA: ‘De Libor affaire’, donderdag 23 januari 2014 om 21.10 uur bij de VARA op Nederland 2.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!