Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Orthopeden willen keurmerk protheses

28-01-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
prothese.jpg
Er moet een keurmerk komen voor protheses en implantaten. Een onafhankelijk instituut moet deze producten van de orthopedische industrie wetenschappelijk testen op eventuele bijwerkingen alvorens zo'n keurmerk af te geven.
Daarvoor pleit orthopedisch chirurg C. Öner van het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMC) zaterdag in een uitzending van KRO Reporter.
Volgens Öner en andere orthopeden schiet de controle op kunstlichaamsdelen in Nederland op dit moment ernstig tekort. Zo is de zogenoemde sportheup, een metalen vervanger voor een versleten heupgewricht, veel te haastig in Nederland ingevoerd. Nu blijkt dat de prothese ijzerslijpsel loslaat, wat bij enkele patiënten voor een tumor heeft gezorgd, stelt de Utrechtse orthopeed.
Zijn collega Rudolf Poolman van het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis in Amsterdam zegt dat zes van de elf orthopedische bedrijven in Nederland geen inzicht willen geven in eventuele testen die met hun producten zijn gedaan. Hij overweegt een internetpagina te openen, waarop patiënten kunnen zien welke protheses en implantaten er in Nederlandse ziekenhuizen worden gebruikt en wat daarvan de resultaten en eventuele bijwerkingen zijn.
In Nederland werken ongeveer vijfhonderd orthopeden, die gezamenlijk duizenden patiënten per jaar zien. Vooral het aantal mensen dat een nieuwe knie of heup moet hebben neemt snel toe door de vergrijzing.
ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!