Kassa

Organisaties in actie tegen pensioenbeleid overheid

18-02-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
580 keer bekeken
  •  
geld euros pensioen sparen
Zeven organisaties gaan samenwerken om een vuist te maken tegen het pensioenbeleid van de overheid. De belangenbehartigers werken onder de naam 'Samen voor een eerlijk pensioen' en willen dat het verder uithollen van het pensioenstelsel wordt gestopt. De partijen hebben een achterban van een half miljoen Nederlanders.
Het gaat om een initiatief van ConsumentenClaim, Stichting Pensioenbehoud, Nederlandse Bond voor Pensioenbelangen, Vereniging Woekerpolis.nl, Stichting Woekerpolisprocies, seniorenvereniging KBO-Brabant en het Landelijk Actiecomité 'Red het pensioenstelsel'.

Rendement

Volgens de organisaties hebben pensioenfondsen genoeg geld in kas en maken ze jaarlijks voldoende rendement om de pensioenen van werken en gepensioneerden te laten meestijgen met de kosten van levensonderhoud. Ook vinden zij dat eerder niet-doorgevoerde indexeringen alsnog uitbetaald moeten worden. Fondsen mogen niet indexeren wegens de eisen die de overheid sinds 2007 aan fondsen stelt. Deze eisen bestonden vroeger niet en andere EU-landen stellen deze eisen ook niet aan hun fondsen, stelt het samenwerkingsinitiatief.

Schade

"Een pensioendeelnemer met een modaal inkomen heeft hierdoor afhankelijk van zijn of haar leeftijd een financiële schade van tussen de 38.000 en 42.000 euro", aldus een verklaring. "De berekening is indicatief, maar laat zien dat de schade enorm is. Wij vinden het belangrijk dat werkenden en gepensioneerden zich daarvan bewust worden."

Hoge kosten

Ook de hoge kosten van de pensioenfondsen zijn hen een doorn in het oog. Deze kosten bedragen jaarlijks meer dan 8 miljard euro. "Dat komt neer op minstens 1000 euro per persoon per jaar. Je betaalt deze kosten vanaf je eerste werkdag voor de rest van je leven. Op je 75ste verjaardag heb je dus zo’n 50.000 euro aan beheerkosten betaald voor een niet-koopkrachtig pensioen."

Petitie

De initiatiefnemers zijn een petitie gestart die direct na de verkiezingen aan alle politieke partijen en aan de (in)formateurs zal worden aangeboden. Ook werken ze aan nieuwe acties voor na de verkiezingen. ANP
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (9)

Ron_Bus
Ron_Bus4 sep. 2021 - 18:28

Heb vandaag het programma hierover gezien. Toen ik in ‘12 met pensioen ging stond de teller van de pensioenpot op 1,2 biljoen euro (wel te verstaan, want het het grootste gedeelte hiervan is in guldens gespaard). Nu staat de tellel op T W E E D U I Z E N D M I L J A R D - 2 B I L J O E N!!- Zoveel geld heeft nog geen enkele voorgaande regering ooit bij elkaar gezien dus werden er plannen gesmeed om de rechthebbenden te bedonderen en dat is ze gelukt. Zegge en schrijven heb ik net als honderduizenden anderen gemiddeld nog geen 0,1 % compensatie erbij gekregen. Dus: deze actie moet dik in de kranten komen om nog meer bekenheid krijgen. Het is een grote, grote schande. Even snel uigerekend: met een gemiddelde inflatie van 2% over de laatste negen jaar met een modaal inkomen wordt zomaar zeveneneenhalfduizend euro misgelopen!

klaasokkema
klaasokkema16 jun. 2021 - 9:39

Volgens Pieter Lakeman en Arno Wellens heeft DNB 500 miljard PENSIOENRESERVES onzichtbaar gemaakt, die moeten terug. Een afspraak met de Pensioenfondsen (leden) om een lage rekenrente te hanteren is nooit gemaakt met gepensioneerden en/of werkenden. Verplicht pensioenpremie storten moet stoppen.

Nicoline Maarschalk Meijer
Nicoline Maarschalk Meijer19 feb. 2021 - 16:36

En die kosten zijn mede een gevolg van de idiote rekenrente

Nicoline Maarschalk Meijer
Nicoline Maarschalk Meijer19 feb. 2021 - 16:35

Waar zijn de andere belangenorganisaties zoals ANBO, Koepel Gepensioneerden?

Nicoline Maarschalk Meijer
Nicoline Maarschalk Meijer19 feb. 2021 - 16:34

Waar zijn andere ouderenclubs? Bv. ANBO, Koepel Gepensioneerden?

aad piraat
aad piraat19 feb. 2021 - 11:59

Waar in deze beperkende overheidseisen zonder verzet van enige betekenis maar al te makkelijk aan is voorbij gegaan is dat de hoogte van alle te betalen premies was bepaalt op grond van een gegarandeerd welvaartsvast pensioen. Door het niet voldoen aan deze garantie dient dus de te hoge afdracht te worden terugbetaald als niet met terugwerkende kracht wordt geïndexeerd.

1 Reactie
klaasokkema
klaasokkema16 jun. 2021 - 9:44

Rutte en Koolmees (d66) hebben ons BESTOLEN. Zij liegen maar al te gemakkelijk. De RAVAGE 10 jaar Rutte, wordt vervolgd?

Arendendinie
Arendendinie19 feb. 2021 - 6:56

Ik zou graag de pensioenleeftijd terug zien op 65 jaar , zeker nu de mensen die nu overlijden tussen hun 65e jaar en hun pensioenleeftijd al deze uitkeringen waar wel voor betaald is , niet uitgekeerd word en dus weer op de pensioenloon terecht komt.

1 Reactie
klaasokkema
klaasokkema16 jun. 2021 - 9:52

Verplicht geld storten van je loon voor een PENSIOEN, dat later misschien uitbetaald wordt is oplichting. Iedereen, die wil sparen voor later kan dat veel beter zelf met veel minder kosten en weer baas over eigen geld. Overlijd je voor je 66 jaar, dan ben je alles kwijt en dat is zeer ONEERLIJK.,( een te kort leven en ook nog al je premies/geld kwijt.)

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!