Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Organisaties in actie tegen pensioenbeleid overheid

18-02-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
703 keer bekeken
  •  
geld euros pensioen sparen
Zeven organisaties gaan samenwerken om een vuist te maken tegen het pensioenbeleid van de overheid. De belangenbehartigers werken onder de naam 'Samen voor een eerlijk pensioen' en willen dat het verder uithollen van het pensioenstelsel wordt gestopt. De partijen hebben een achterban van een half miljoen Nederlanders.
Het gaat om een initiatief van ConsumentenClaim, Stichting Pensioenbehoud, Nederlandse Bond voor Pensioenbelangen, Vereniging Woekerpolis.nl, Stichting Woekerpolisprocies, seniorenvereniging KBO-Brabant en het Landelijk Actiecomité 'Red het pensioenstelsel'.

Rendement

Volgens de organisaties hebben pensioenfondsen genoeg geld in kas en maken ze jaarlijks voldoende rendement om de pensioenen van werken en gepensioneerden te laten meestijgen met de kosten van levensonderhoud. Ook vinden zij dat eerder niet-doorgevoerde indexeringen alsnog uitbetaald moeten worden. Fondsen mogen niet indexeren wegens de eisen die de overheid sinds 2007 aan fondsen stelt. Deze eisen bestonden vroeger niet en andere EU-landen stellen deze eisen ook niet aan hun fondsen, stelt het samenwerkingsinitiatief.

Schade

"Een pensioendeelnemer met een modaal inkomen heeft hierdoor afhankelijk van zijn of haar leeftijd een financiële schade van tussen de 38.000 en 42.000 euro", aldus een verklaring. "De berekening is indicatief, maar laat zien dat de schade enorm is. Wij vinden het belangrijk dat werkenden en gepensioneerden zich daarvan bewust worden."

Hoge kosten

Ook de hoge kosten van de pensioenfondsen zijn hen een doorn in het oog. Deze kosten bedragen jaarlijks meer dan 8 miljard euro. "Dat komt neer op minstens 1000 euro per persoon per jaar. Je betaalt deze kosten vanaf je eerste werkdag voor de rest van je leven. Op je 75ste verjaardag heb je dus zo’n 50.000 euro aan beheerkosten betaald voor een niet-koopkrachtig pensioen."

Petitie

De initiatiefnemers zijn een petitie gestart die direct na de verkiezingen aan alle politieke partijen en aan de (in)formateurs zal worden aangeboden. Ook werken ze aan nieuwe acties voor na de verkiezingen. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!