Kassa

Opzegboete bij vast energiecontract? Dit verandert per 1 juni 2023

theme-icon
Geld
  •  
01-05-2023
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
48598 keer bekeken
  •  
geld_energie_20220909

Vaste energiecontracten waren als gevolg van de extreme energieprijzen geruime tijd niet beschikbaar, maar inmiddels bieden verschillende leveranciers ze weer aan. Een vast contract kan gunstig zijn, maar let wel: op 1 juni 2023 betalen klanten een hogere opzegboete als ze een vast energiecontract voortijdig opzeggen. Wat verandert er precies? Waar moet je rekening mee houden, en wat moet je zoal nog meer weten?

Een vast energiecontract was voor velen lange tijd de gewoonste zaak van de wereld. De tarieven voor gas en stroom waren betrekkelijk laag en prijsschommelingen bleven binnen een stabiele bandbreedte, waardoor energieleveranciers zonder al te veel risico energiecontracten met vaste tarieven voor een langere looptijd konden aanbieden.

Vaste contracten tijdelijk niet aangeboden

Aan de lage energieprijzen begon in 2021 verandering te komen. Als gevolg van het langzaam maar zeker opheffen van coronabeperkingen steeg wereldwijd de vraag naar energie. En toen Rusland in februari 2022 Oekraïne binnenviel en de Russische gasleveringen aan Europa kort daarop stilvielen, stegen de gasprijzen gigantisch.

Om die reden waagden veel energieleveranciers zich tijdelijk niet aan het aanbieden van vaste energiecontracten. De markt was te grillig en te onvoorspelbaar, en door consumenten voor langere termijn contracten met vaste prijsafspraken te bieden, bestaat het risico dat leveranciers energie voor veel meer moeten inkopen dan waarvoor klanten het afnemen. 

Energieleveranciers bieden weer vaste contracten aan

Afgelopen winter was relatief mild en de gasvoorraden bleven bovendien aardig op peil. Mede daarom belandde de energiemarkt in enigszins stabieler vaarwater, en durven sommige leveranciers het weer aan om vaste contracten aan te bieden.

Maar er is nóg een reden waarom vaste contracten weer mondjesmaat worden aangeboden. De Autoriteit Consument & Markt werkt aan nieuwe regels wat de opzegvergoeding betreft. De huidige regeling is gunstig voor consumenten, maar risicovol voor leveranciers. Met de nieuwe regels lopen leveranciers minder risico als ze vaste contracten aanbieden, en daardoor hebben ook consumenten meer zekerheid over tarieven, is de gedachte.

De bedoeling was dat de nieuwe regels per 1 januari 2023 ingingen. Maar het liep anders: omdat het een en ander in administratieve zin nogal wat voeten in de aarde had, werd het uitgesteld naar 1 april. Die datum werd evenmin gehaald, en de deadline is nu verschoven naar 1 juni.

Wat er precies komt te veranderen? Daar gaan we het nu over hebben.

Wat zijn de huidige regels wat betreft de opzegvergoeding?

Heb jij een vast energiecontract en zeg je dat voortijdig op? Dan is de opzegboete volgens de huidige regels afhankelijk van de resterende looptijd van je vaste contract. Hoe langer het contract loopt, hoe meer je kwijt bent aan de opzegvergoeding, maar het gaat wél om vaste tarieven. 

Loopt je contract langer dan 2,5 jaar? Dan betaal je 125 euro opzegvergoeding. Bij contracten die nog tussen de 2 en de 2,5 jaar lopen, bedraagt de opzegvergoeding 100 euro. Voor een contract met een resterende looptijd van 1,5 tot 2 jaar gaat het om een bedrag van 75 euro, en loopt je contract minder dan 1,5 jaar, dan kost opzeggen je 50 euro, zo wordt voorgerekend door Independer.

Deze bedragen gelden per contract. Dus als je zowel voor gas als elektriciteit een vast contract hebt, moet je deze bedragen verdubbelen.

Wat worden de regels wat betreft de opzegvergoeding per 1 juni 2023?

Vanaf 1 juni 2023 wordt het opzeggen van een vast energiecontract in veel gevallen duurder. Achterliggende gedachte is dat de energieleverancier voor jou energie inkoopt, maar jij door het voortijdig opzeggen een deel van de ingekochte energie niet gebruikt.

Om te bepalen wat jij moet betalen om je contract op te kunnen zeggen, wordt onder meer gekeken naar het referentietarief. Daarbij kijkt de energieleverancier naar de tarieven die nieuwe klanten in rekening worden gebracht en het verschil met de in jouw contract opgenomen tarieven. De leverancier kijkt naar het standaard jaarverbruik gebaseerd op het historisch verbruik.

Vervolgens krijg je te maken met de volgende rekenformule:

Voor stroom: (huidige kale leveringstarief per kWh - het referentietarief) * het aantal ongebruikte kWh.

Voor gas: (huidige kale leveringstarief per m³ - referentietarief) * de hoeveelheid ongebruikte m³.

Rekenvoorbeeld

Hieronder twee (vereenvoudigde) rekenvoorbeelden van opzegvergoedingen waar je per 1 juni 2023 mee te maken kunt krijgen.

Voor stroom: Volgens jouw contract neem je stroom af voor € 0,45 per kWh. Je neemt gedurende je contract 1800 kWh af. Na zes maanden besluit je over te stappen, en op dat moment heb je 800 kWh gebruikt. Bij de nieuwe leverancier ga je € 0,30 per kWh betalen. De opzegvergoeding die je voor het stroomcontract moet betalen, wordt dan als volgt.

(0,45 - 0,30) * (1800 - 800), oftewel;
0,15 * 1000 = € 150

Voor gas: Volgens jouw contract neem je 1800 m³ gas af voor € 1,70 per m2. Maar nieuwe klanten betalen € 1,20 voor een kuub gas. Je hebt 900 m³ gebruikt en je hebt dus 900 m³ over. De opzegboete wordt dan:

(1,70 - 1,20) * (1800 - 900), oftewel;
0,50 * 900 = € 450

Totaal: € 150 + € 450 = € 600

Op het moment dat je aangeeft te willen overstappen, bepaalt de energieleverancier de hoogte van de boete. Wél kun je nog van gedachten veranderen, mocht je de boete toch te hoog vinden. Hoe lager de onderlinge prijsverschillen tussen de tarieven van de verschillende leveranciers zijn, hoe lager de opzegboete.

Overweeg je een vast contract af te sluiten?

Bovenstaande rekenvoorbeeld heeft dus betrekking op de regels zoals ze per 1 juni 2023 in moeten gaan. Maar in aanloop naar die datum zijn er al een paar leveranciers die vaste energiecontracten bieden. Mocht je een overstap overwegen omdat een andere leverancier betere tarieven biedt, dan kun je momenteel dus nog gebruikmaken van de huidige – gunstige – opzegvergoeding.

Ook komt er per 1 januari 2024 een einde aan het huidige prijsplafond. Het is dan ook de moeite waard om na te gaan of je qua verbruik boven of onder het prijsplafond blijft, én of de tarieven die jij volgens je contract betaalt daarboven vallen of eronder. Of overstappen wel of niet loont, is per situatie verschillend.

Bron: Independer, RTL Nieuws

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (6)

Randy0
Randy03 mei 2023 - 10:20

Weer een regeling die verzonnen is ten gunste van energieleverancier. Energieleveranciers kopen heus echt niet voor jouw contract gehele energie per direct. Zou netjes zijn als ze transparant aangeven wanneer ze welk deel van jouw contract inkopen. 3 of 5 jaar contract kochten ze voorheen ook niet per direct in anders hadden ze voor geneuzel van zelf veroorzaakte energiecrisis ook minder problemen gehad. Wederom risico van de burger.

aad piraat
aad piraat3 mei 2023 - 8:40

Ik heb al dik 40 jaar een contract voor onbepaalde tijd en deze oude contractvorm heb ik in het hele energie verhaal nog nooit benoemd gezien of gehoord. Ik ga er dan ook van uit dat voor mij alleen de regels van toen gelden.

clearmaker
clearmaker2 mei 2023 - 0:04

Ik heb 1 van de laatste vaste energiecontracten afgesloten op 28 november 2021 inmiddels door de hogere energiebelasting kost mij elektra € 0,41 en gas € 0,89 NIET de energieboer heeft een risico aangegaan maar ikzelf, de prijs die ik moest betalen op dat moment is gestoeld op de mogelijkheid dat ik tussentijds kan opzeggen met de oude opzegvergoedingen. Energieboeren stelden altijd dat ze bij het afsluiten van een vast contract, vóóraf de energie inkochten , dus in mijn geval 3 jaren energie inkochten. Krijg ik dan zoals de schrijver @eahmk58 schreef, geld toe als ik tussentijds opzeg in het nieuwe systeem ??? Maar even over de berekening in het nieuwe opzegvergoedingssysteem ..... waarom zou iemand dan nog een vast contract willen afsluiten? Als de prijzen zouden dalen heeft het 0 zin om het contract voortijdig te verbreken omdat de opzegvergoeding één op één als voordeel naar de energieboer gaat. Dan wederom, de energieboeren stelden altijd als jij aangeeft 10.000 Kwh stroom en 500 M³ gas jaarlijks verbruikt, dan koopt de energieboer op dat moment van aangaan vast contract de energie in .... of stellen ze nu ineens dat ze ons altijd voorgelogen hebben ? Ik vind dan ook dat ALLÉÉN nieuwe vaste contracten onderhevig zullen zijn aan de nieuwe opzegvergoedingen, de oude vaste contracten zoals ze aangegaan zijn met de oude opzegvergoedingen.

Miela
Miela1 mei 2023 - 15:15

Ik lees iedere keer dat de energieprijzen gedaald zijn, maar hoe komt het dat de tarieven mbt het prijsplafond niet lager worden? Wil dat zeggen, dat iedereen die onder het verbruik vh prijsplafond zit, dat die standaard resp vr stroom 0,45 en vr gas 1,45 moeten betalen? Dan verandert er in principe toch niets voor ons? Wat ik echt niet begrijp is dat de Energiemij. een standaard voorraad van 2 jaar hebben. Maw, toen de energieprijzen torenhoog waren, hoefden ze nog niet in te kopen maar toen de prijzen daalden, toen konden ze wel goedkoper inkopen. Ze hoefden dus niet zoveel meer te betalen doordat de goedkopere voorraad van 2 jaar eerst op moest alvorens ze deze konden vullen. Desondanks hebben ze de clienten de veel hogere prijzen doorberekend hoewel ze "oude energie" kregen dat reeds veel goedkoper was ingekocht. Het zou veel eerlijker zijn geweest als zij alle energie bij elkaar hadden gegooid en dan een gemiddelde prijs hadden doorberekend. Ik vind deze manier absoluut niet eerlijk en het is pure diefstal. Vele mensen zijn daardoor in financiele problemen geraakt. De energieprijzen dalen maar wij consumenten merken hier nog niks van! Het is een machtsmisbruik van alleen monopolie! ERGO! De Nederlandse staat en/of Overheid had onze energie bedrijven NOOIT en te nimmer in buitenlandse handen moeten geven! Wij voelen ons verraden! Hoe kunnen ze onze noodzakelijke behoeften aan buitenlandse maatschappijen verkwanselen??? Het wordt eens tijd dat we allen een vuist maken en

eahmk58
eahmk581 mei 2023 - 14:45

Hoe zit het als ik mijn huidige 5 jaars contract bij Essent dat loopt tot midden november op wil zeggen? Krijg ik dan misschien geld terug in plaats van dat ik daarvoor moet betalen?

Ton Voorn
Ton Voorn1 mei 2023 - 12:18

Ik gebruik < 1000 kubieke meter gas en kan mijn contract, voor alleen gas verlengen voor € 130,-/ maand. Electra kost me niets ivm 10 zonnepanelen