Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Opwarming aarde slecht voor giftige blauwalg

26-08-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
meertje.jpg
Hoge concentraties koolstofdioxide (CO2) brengen niet alleen klimaatverandering teweeg, maar zitten de giftige variant van blauwalg ook dwars. Dat ontdekten onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam en het Nederlands Instituut voor Ecologie.
Symptonen
Blauwalg groeit beter bij hoge temperaturen, maar als die gepaard gaan met hogere CO2-gehaltes, verdringt de niet-giftige variant van blauwalg de giftige variant. Die laatste kan mensen behoorlijk ziek maken. Ze kunnen er onder meer maag- en darmklachten, diarree, misselijkheid, hoofdpijn en in ernstige gevallen zelfs schade aan de lever en het zenuwstelsel van krijgen. In warme zomers worden regelmatig zwemverboden opgelegd in zwemwater waar blauwalg geconstateerd is, om besmettingen te voorkomen. Het onderzoek is tot nu toe alleen maar uitgevoerd in een laboratorium. Verder onderzoek moet uitwijzen of het  in de vrije natuur ook zo werkt.
ANP

Meer over:

blauwalg, diginieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!