Kassa

Optimaal je tanden poetsen: hoe doe je dat?

26-09-2015
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
522 keer bekeken
  •  
20150926-kassa-tanden_9.jpg
Alles wat je altijd al wilde weten over tanden poetsen! Hoe poets jij je tanden? Doe je dat één keer per dag, of vijf keer? Hoe kies je je tandpasta uit? Poets je met de vertrouwde handtandenborstel of zweer je bij een elektrische tandenborstel? Deze vragen stelden we aan onze kijkers. Een expert in de studio geeft antwoord op de vraag of je tandpasta van vijftig eurocent of vier euro moet kopen.
Enquête
Bijna 11.000 mensen deden mee aan onze enquête over tanden poetsen. Daaruit blijkt dat een kwart (26%) zijn tanden één keer per dag poetst en dat is opvallend. Het verschilt per persoon of dat voldoende is, aldus Martijn Rosema. Hij is mondhygiënist bij het ACTA , het Academisch Centrum voor Tandheelkunde Amsterdam. Zijn advies is om twee keer per dag je tanden te poetsen en dat is misschien ook wel zo fris. Ruim de helft (53%) zegt zijn tanden ongeveer twee minuten te poetsen. Die tijd is ook conform het poetsadvies van Rosema.
Onderzoek naar tanden poetsen
Rosema is gepromoveerd op een studie naar de effectiviteit van tanden poetsen. In dat onderzoek werd onder andere de hoeveelheid plak voor en na het poetsen gemeten. Uit het onderzoek blijkt dat het gebruik van tandpasta niet bijdraagt aan het verwijderen van plak. Dat betekent niet dat je de tandpasta helemaal weg kunt laten, want de fluoride heb je wel nodig. Rosema verwacht dat we gaan naar een verzorgende zalf voor tand en tandvlees die je gebruikt na het poetsen.
Tandpasta
Rosema betoogt dat je gewoon een tandpasta moet kiezen die je lekker vindt. Mondbeleving is belangrijk en zorgt dat je langer poetst. Uit onze enquête blijkt dat 36% altijd voor hetzelfde merk tandpasta kiest. 15% neemt een tandpasta die in de aanbieding is en 6% koopt de goedkoopste tandpasta. 36% kiest voor een speciale tandpasta. Dus één die bijvoorbeeld geschikt is tegen gevoelige tanden. Rosema zegt daarover dat in deze tandpasta's een stofje zit dat kan helpen tegen gevoelige tanden, maar dat hoeft niet per se. De ene patiënt heeft baat bij die tandpasta met een speciaal stofje, de ander bij een zelfde type tandpasta met een ander stofje. Dat is een kwestie van uitproberen.
Elektrisch of met de hand
De meeste mensen (57%) gebruiken een elektrische tandenborstel. 17% wisselt het gebruik van een elektrische tandenborstel af met een handtandenborstel. Een kwart (26%) van de geënquêteerden doet het uitsluitend met een handtandenborstel. Rosema heeft ook voorkeur voor een elektrische tandenborstel omdat deze gemakkelijker in gebruik is. Je hoeft deze alleen maar op de juiste plaats te zetten en het bewegen doet hij vanzelf. Bij een handtandenborstel moet je en plaatsen en bewegen en dat is toch een handeling meer.
Handtandenborstel
Voor 42% van de geënquêteerden is bij de aanschaf van een handtandenborstel het belangrijkste of de borstel zacht, medium of hard is. De optimale tandenborstel is volgens Rosema een zachte, met een kleine kop en haren die niet overal even lang zijn.
Elektrische tandenborstel
Bij de aanschaf van een elektrische tandenborstel letten mensen het meest op de borstel (44%). Je hebt namelijk borstels met een ronddraaiende borstelkop en met een heen-en-weer beweging. Borstels met kleine ronddraaiende borstelkoppen lijken effectiever te zijn dan de sonische apparaten die enkel heen-en-weerbewegingen maken, aldus Rosema.
Poetsinstructie
Met een elektrische tandenborstel haal je dus iets meer plak weg. Belangrijker dan de keus voor een elektrische of handtandenborstel is of je goed poetst. "De tandenborstel is zo goed als de gebruiker ermee omgaat", aldus Rosema. Het belangrijkst is dat je een goede poetsinstructie krijgt.  Die geeft Martijn Rosema in het filmpje hieronder.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!