Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

OPTA: 22.500 euro spamboete voor e-mailcampagnes

14-04-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
spamemail_02.bmp
Het college van OPTA, de Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit, heeft Backsound in totaal 22.500 euro aan boetes opgelegd wegens het versturen van e-mail spam. In verschillende e-mailcampagnes werd reclame gemaakt voor golfbalbedrukking, achtergrondmuziekapparatuur en een fotoservice. Het bedrijf stuurde de berichten zonder voorafgaande toestemming van de ontvanger. Bovendien kon de consument zich in veel gevallen niet afmelden voor eenvolgend bericht. OPTA is Backsound op het spoor gekomen dankzij klachten die ingediend zijn bij www.spamklacht.nl. In totaal heeft OPTA 347 klachten over Backsound ontvangen. Na onderzoek van OPTA is gebleken dat Backsound bijna drie miljoen e-mails stuurde waarbij het spamverbod is overtreden.
Meerdere e-mailcampagnes
Backsound maakte lange tijd in meerdere e-mailcampagnes reclame voor achtergrondmuziekapparatuur en een 360-graden fotoservice, genaamd Fotostudio 360. Naar aanleiding van deze e-mailcampagnes ontving OPTA 335 klachten via www.spamklacht.nl. Voor het verzenden van deze ongevraagde commerciële e-mails zonder afmeldmogelijkheid heeft OPTA 20.000 euro aan boete opgelegd. Bij de vaststelling van de boete is rekening gehouden met het feit dat Backsound ookna waarschuwing van de toezichthouder spammails bleef versturen. Voor het eenmalig versturen van ongevraagde berichten waarin reclame werd gemaakt voor golfbalbedrukking, heeft OPTA Backsound een boete van 2.500 euro opgelegd. Bij de mailacties werd gebruik gemaakt van een aangekocht adressenbestand. Een aanzienlijk deel van dit adressenbestand bestond uit mailadressen van natuurlijke personen. Het bezwaar dat Backsound heeft ingediend tegen de boetes is door OPTA afgewezen.
Spamverbod
Sinds mei 2004 geldt het verbod op spam aan natuurlijke personen. Op 1 oktober 2009 is het spamverbod uitgebreid en zijn alle consumenten en bedrijven beschermd tegen ongevraagde spamberichten. In totaal heeft OPTA van mei 2004 tot en met maart 2011 bijna 110.000 klachten ontvangen bij www.spamklacht.nl, waarvan 8.710 klachten over sms-spam en 4.423 over faxspam. Naar aanleiding van deze klachten heeft OPTA 6 dwangsommen opgelegd en 20 boetes uitgedeeld met een totale waarde van bijna 1,9 miljoen euro.

Meer over:

diginieuws, opta
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!