Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Opstandige horecabedrijven openen half januari de deuren

02-12-2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
cafe gezelligheid drank bier wijn 1127
Op 17 januari openen horeca-ondernemers in vijftig regio's en steden de deuren, ook als dat dan nog niet mag. De bedrijven zeggen op omvallen te staan en niet anders te kunnen.
Eerder riep voorzitter Robèr Willemsen van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) zijn achterban nog op niet dwars te doen. In Den Haag, Amsterdam, Rotterdam en Utrecht doen cafés en restaurants niet mee. Onder meer in Breda, Maastricht, Eindhoven, Leiden, Leeuwarden, Arnhem, Nijmegen en Alkmaar hebben horecabedrijven zich wel bij de actie aangesloten. De ondernemers zeggen het vertrouwen in het kabinet op. Zij zeggen niet anders te kunnen dan ongehoorzaam te zijn omdat ze op omvallen staan en steun vanuit de overheid uitblijft.

"Open of failliet"

De horecaondernemers die opengaan zeggen wel dat KHN landelijk alles heeft gedaan om bij het kabinet de noodzaak voor steun voor de branche aan te kaarten. Dat lukt echter niet voldoende, waardoor ze zich gedwongen voelen "zichzelf te redden". "Anders gaat 50 procent van de ondernemers in deze prachtige branche failliet. Er rest nu niets meer dan de keuze, opengaan of failliet gaan", zegt Johan de Vos die namens de opstandige regio's het woord voert.
Horecaondernemingen moesten tijdens de eerste lockdown in maart al dicht en mochten in de zomer beperkt open. Sinds half oktober moesten zij opnieuw de deuren sluiten, terwijl daar volgens de ondernemers uit de branche niet genoeg steun vanuit de overheid tegenover staat. Dat minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) vorige week terloops liet vallen dat cafés en restaurants vermoedelijk nog wel tot na half januari dicht moeten blijven, zette bovendien kwaad bloed.

Protocollen voor veilige opening

De muitende KHN-afdelingen hebben bewust voor heropening in januari gekozen, omdat er vermoedelijk te veel drukte zou komen als ze met de feestdagen al open zouden gaan. "We willen voorkomen dat eventueel oplopende cijfers aan ons toe worden geschreven", zegt De Vos. Bij de heropening houden ze zich aan de protocollen voor veilige opening die KHN eerder opstelde. "Want wij zijn ervan overtuigd dat onze branche niet het probleem is."

Kabinet: we blijven in gesprek

Het kabinet is en blijft in gesprek met de horecabranche over de coronamaatregelen en steunpakketten. Dat zegt een woordvoerder van het kabinet in een reactie op de aankondiging van een flink aantal opstandige horeca-ondernemers. Inhoudelijk kan hij niet op het dreigement ingaan. Hij wijst erop dat er nog een aantal momenten komen waarop het kabinet besluiten neemt. Ook ligt er een steunpakket voor de horecasector en ook daar wordt serieus over gesproken.
"Leidend voor de vervolgstappen die het kabinet gaat nemen, is het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus. Dat is op dit moment nog te hoog en het daalt maar langzaam", aldus de woordvoerder. Het kabinet kijkt volgens hem steeds naar wat mogelijk en ook nodig is. Dat geldt ook voor de horeca. Het overleg wordt onder meer gevoerd met Koninklijke Horeca Nederland (KHN).

Kleine versoepeling droge horeca?

Volgens ingewijden heeft het kabinet advies gevraagd aan de deskundigen in het OMT over een mogelijk kleine versoepeling voor de droge horeca (de restaurants) tijdens de periode rond kerst en oud en nieuw. Op 8 december neemt het kabinet de eerste besluiten over de komende periode. Maar ook daarna en voor 17 januari zullen nog een paar beslissingen vallen, stelt de woordvoerder. Alles hangt daarbij af van de ontwikkelingen met het coronavirus. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!