Kassa

'Opslag kentekens strikt en strak geregeld'

21-03-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
auto_rood_01.jpg
Door de politie opgeslagen beelden van voertuigen zullen niet worden gebruikt om getuigen van bepaalde voorvallen te benaderen. Dat zei minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) woensdag. Hij wil de opnamen van auto's voortaan 4 weken bewaren om ze eventueel te gebruiken bij het oplossen van misdrijven.
Privacy
Het langer opslaan van de gegevens kan wel rekenen op een meerderheid in de Tweede Kamer, maar roept ook daar nog veel vragen op over de privacy. Opstelten zegde toe met organisaties op dit gebied, zoals Privacy First, contact te zullen hebben over de kwestie. De minister zegt dat alles strikt en strak geregeld wordt en dat de privacyrisico's zoveel mogelijk worden beperkt. Wel benadrukte hij dat het nu eenmaal ook mensenwerk is.
Alcoholcontrole
Volgens het CDA zouden de camerabeelden ook moeten worden ingezet om automobilisten die eerder met teveel alcohol achter het stuur zijn gekropen, extra te controleren. Opstelten kijkt of er mogelijkheden zijn voor een proef.
Huidige situatie
Nu worden er ook al foto's gemaakt op de wegen, maar die worden meteen weggegooid en mogen alleen gebruikt worden om al uitgedeelde straffen en boetes alsnog te effectueren. Het voorstel om de beelden langer te bewaren en te gebruiken voor opsporing wordt later pas echt behandeld. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!