Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Opslaan reisgegevens gebeurt in veel landen'

08-11-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
600x275_data.jpg
Het opslaan van reisgegevens - zoals het kabinet wil - gebeurt al in een ,,hele hoop landen''. Minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) zei dat vrijdag in een toelichting op zijn plannen om boekingsgegevens van reizigers te bewaren in de strijd tegen het terrorisme.
Volgens de minister hoeven mensen niet bang te zijn voor vragen over hun vakantiebestemming. ,,Ik vraag niet naar het motief, maar wil alleen even de boekingsgegevens weten.'' Opstelten verwacht dat gegevens maar ,,heel kort'' worden opgeslagen.
Nationaal niveau
Binnen de Europese Unie is al geprobeerd om dit gezamenlijk te regelen, maar dat duurt te lang, aldus de minister. Brussel heeft daarom EU-landen aangemoedigd het eerst maar op nationaal niveau te regelen. Opstelten doet dat nu en krijgt daar bovendien geld voor van de Europese Commissie.
Driegingsbeeld Terrorisme
Dat Opstelten werkt aan een systeem voor het opslaan van reisgegevens werd donderdag bekend, bij het nieuwe Dreigingsbeeld Terrorisme. Opstelten en de geheime diensten zijn vooral geïnteresseerd in reizen van geradicaliseerde islamitische jongeren in Nederland, die bijvoorbeeld mee willen doen aan de gewapende strijd in Syrië. ,, Ik wil daar meer grip op krijgen en nog meer verhinderen.'' Opstelten gaat zijn plannen uitwerken en die op korte termijn aan de Tweede Kamer voorleggen.
Paspoort afnemen
Begin dit jaar pleitte een Kamermeerderheid er ook voor om te bekijken of het mogelijk is het paspoort af te nemen van Nederlandse jongeren die willen gaan vechten in Syrië. Opstelten zegde toe dat te onderzoeken.
ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!