Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Oproep waterschappen: gooi gebruikt frituurvet niet in wc of gootsteen

28-12-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
436 keer bekeken
  •  
Oliebollen riolering 1127

Na het bakken van oliebollen tijdens oud en nieuw verdwijnt bij bijna 4 op de 10 Nederlanders het gebruikte frituurvet nog in de gootsteen of wc. Dat blijkt uit publieksonderzoek van de waterschappen. Oliebollenvet veroorzaakt echter grote problemen in afvoerleidingen en bij rioolwaterzuiveringen. De zuivering en afvoer van het vet kost de waterschappen jaarlijks enkele miljoenen euro’s.

Wanneer frituurvet door de gootsteen wordt gespoeld, gaat het vet stollen en aan de binnenkant van leidingen zitten. Dit kan zorgen voor verstoppingen bij mensen thuis en op rioolwaterzuiveringen. 

Bij een verstopping thuis moet al snel een loodgieter gebeld worden. Waterschappen moeten vaak speciale bedrijven inhuren die het vet verwijderen uit de persleidingen en gemalen. 

Kosten voor schoonmaak voor de inwoner

De zuivering en afvoer van oliebollenvet kost volgens de waterschappen jaarlijks enkele miljoenen euro’s. De getallen verschillen per regio, maar een waterschap kan hier jaarlijks wel 2 ton aan kwijt zijn. Deze kosten worden via de waterschapsbelasting uiteindelijk door inwoners betaald. 

Frituurvet op de juiste manier weggooien of recyclen

Frituurvet moet in plaats daarvan in de afvalbak worden weggegooid. Je kunt gebruikt frituurvet ook in een (oude) verpakking gieten om het vervolgens in te leveren bij de hiervoor bestemde recyclepunten. Je kunt hier bekijken waar die punten zitten.

Zo worden niet alleen verstoppingen op de rioolwaterzuiveringen voorkomen, ook kan van gebruikt frituurvet biobrandstof gemaakt worden, een vorm van groene energie.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!