Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Oproep: Toonfrequent signaal stopt. Ondervind jij hier hinder van?

30-04-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
17935 keer bekeken
  •  
elektriciteitsmeter meterkast stroom 1127
Op 1 juli stopt in Nederland het toonfrequent signaal of kortweg het TF-signaal. Dit signaal wordt bijvoorbeeld gebruikt voor het inschakelen van het dalurentarief voor stroom in huishoudens zonder slimme meter, maar ook voor het inschakelen van elektrische boilers, verlichting in trappenhuizen of galerijen en andere apparaten.
Ga jij ook merken dat het TF-signaal wordt uitgeschakeld? Stuur dan een mail met jouw verhaal en telefoonnummer naar kassa@bnnvara.nl.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (29)

Erik Duisters
Erik Duisters6 jul. 2021 - 11:31

Mijn boiler gaat nu idd niet meer aan. Vindt het raar dat ik nu zelf moet gaan betalen voor een vervangende oplossen. Kan die zogenaamde slimme meter er niet voor zorgen dat de boiler aangaat Enexis?

PaulienM
PaulienM3 jul. 2021 - 8:49

Helaas jullie uitzending gemist en gisterenavond ontdekt dat de boiler niet meer opwarmt en dat ik daar zelf niets aan kan doen! Ik volg best wel het nieuws, maar dit heb ik niet meegekregen en Liander heeft dit ook niet echt gecommuniceerd. Ja, op hun site staat prima uitleg, maar die heb ik nu pas gevonden, omdat ik 1 juli toevallig iets heb gelezen over het afschaffen van het nachtstroom tarief.

Arthur251076
Arthur25107615 mei 2021 - 17:40

Hier ben ik nog nooit over geïnformeerd.

LenzeH
LenzeH8 mei 2021 - 13:38

Al heel lang geleden heb ik electriche boiler gehuurd van Eneco. Dit kwam doordat de toemalige boiler ( via heetwater van de stadsverwarming niet voldoende was) Tegelijker tijd ook de meter vervangen door een dubbele meter. Het was toen heel aantrekkelijk. Nachttarief in het weekend, door de weeks tussen de middag, elke dag na 11:00 s avonds en 1 keer in de werkweek overdag. Alles waarschijnlijk met het tf Signaal. Helaas op een zeker moment werd alles teruggebracht tot alleen in het weekend en s avonds. Hierbij een kleine vergoeding gekregen. Na die tijd regelmatig storing van het tf signaal, waardoor regelmatig de boilerwater niet verwarmd werd. Hiervoor nooit bericht gekregen van de netwerkbeheerder. Zelf altijd de storingsdienst erbij gehaald. Probleem was dan, welke! Lag het aan de boiler of aan het signaal. Heel vaak kwam de verkeerde persoon. (Nee dat is niet voor mij, daar moet u die andere voor hebben). Dus voor mij is het wel duidelijk dat tf signaal werkt niet. Maar dan.. opeens Kassa met tf problemen. Tot dusverre geen bericht gekregen van de desbetreffende instanties. Ik vind dat de desbetreffende instanties voor mij een adequate oplossing moeten vinden.

trikers
trikers3 mei 2021 - 9:44

Dit is, volgens mij al meer dan 15 jaar bekend, ik heb daarom het TF relais af laten koppelen toen ik een nieuwe meter kreeg en de boiler direct op de meterkast op een aparte groep aangesloten, in de verdeler in de boiler groep een tijdklok geplaatst om de elektrische boiler in te schakelen. Omdat ik zonnepanelen heb laat ik de boiler overdag ( mede door de nieuwe salderingsregeling die er komt ) opwarmen, de tijdklok loopt dan ongeveer 5 uur.

aj.lub9
aj.lub93 mei 2021 - 9:42

Officieel nog niets vernomen, maar wij gebruiken deze apparatuur nog wel. De minimum gebruikers leeftijd is nog zo laag dat vervanging nog lang niet in zicht komt. Dat worden dan hoge kosten.

harmsen
harmsen3 mei 2021 - 9:30

Je wordt op deze manier gedwongen een "slimme" meter te nemen. Energieleveranciers zetten mensen onder druk om zo'n ding te nemen. Dan belanden alle oude meters op de schroothoop. Hoezo milieuvriendelijk? Bovendien lieten jullie in Kassa zien dat die meters vaak niet passen op de oude leidingen, waardoor er gas kan ontsnappen en de meterkast in brand kan vliegen. Nee, dan heb je ook wat!!!

MaertenK
MaertenK2 mei 2021 - 17:35

Mijn netbeheerder Enduris (Zeeland e.o.) gebruikt al jaren TF voor de openbare verlichting.. Ik verwacht niet dat dit in de komende maanden ineens anders zal zijn.. Wel balen, want hierdoor flikkert mijn ledverlichting nog steeds op de signalen die op vaste tijden worden verstuurd. Ik hoop dat ze van dit soort tf-relais dan ook snel afscheid nemen en overgaan op satelliet gestuurde systemen voor het schakelen, zo kunnen gemeenten zelf bepalen hoe ze hun verlichting willen schakelen.. kan financieel weer leuke toepassingen geven :)

adriek
adriek2 mei 2021 - 16:04

Dit was al heel lang aangekondigd. Het verschil tussen hoog en laag tarief is tegenwoordig nog maar een paar cent, ooit was hoog tarief bijna het dubbele van laag tarief. Als je duizend kWh in hoog, en duizend in hoog tarief verbruikt zal het je zo'n twee tientjes kosten. Zit er tegenwoordig nog verschil in vastrecht tussen vaste prijs en twee tarieven? Vroeger was dat zo. Een beetje jammer dat de redactie niet de moeite heeft genomen wat achtergrondinformatie te geven.

feodor
feodor2 mei 2021 - 14:28

Ik heb een elektrische boiler van Eneco, maar Eneco heeft mij nog niet bericht van deze wijziging. Wanneer de boiler altijd op vol tarief staat scheelt dat Euro 9,- per maand (volgens de webside van Eneco). Wat kan ik doen?

1 Reactie
trikers
trikers3 mei 2021 - 9:48

Het TF relais af laten koppelen en de boiler direct op de meterkast op een aparte groep aansluiten, in de verdeler in de boiler groep een tijdklok plaatsen om de elektrische boiler in te schakelen. Omdat ik zonnepanelen heb laat ik de boiler overdag ( mede door de nieuwe salderingsregeling die er komt ) opwarmen, de tijdklok loopt dan ongeveer 5 uur.

Roland Lindeijer
Roland Lindeijer2 mei 2021 - 11:47

Betekent dit nu dat ik gedwongen word om (alsnog) een slimme meter te nemen ?

1 Reactie
Arjen3000
Arjen30002 mei 2021 - 14:08

Wel als je gebruik wilt maken van wisselende tarieven per moment van de dag. Het plan was/is zelfs om per 5(!) minuten tarieven te bepalen. In een keer wordt je elektrische auto als buffer, heel aantrekkelijk.

kradje
kradje2 mei 2021 - 11:16

Ik ben digibeet en snap er helemaal niets van. Ik heb ook nog een oude meter, omdat ik destijds een moderne meter geweigerd heb. Ik heb uit de brief begrepen dat een nieuwe meter sowieso wordt geplaatst en het daltarief afgeschaft. Als dat zo is dan kom ik behoorlijk in de problemen. Omdat ik al jaren van een bijstandsuitkering moet leven, ik ben chronisch ziek, heb ik al jaren mijn cv niet meer aan gehad en doe ik alles zoveel mogelijk op nachtstroom, inclusief van tevoren ovenschotels maken en dan later 2 minuten opwarmen in de magnetron. Als dat gaat verdwijnen weet ik straks niet meer hoe ik rond moet komen. Misschien moet ik dan mijn huisdieren wegdoen, maar dan mogen zij mij ook wel onder de grond stoppen. Elk mens heeft liefde en genegenheid nodig en dat heb ik wederzijds met mijn huisdieren. Bij de voedselbank kan ik sinds vorige week niet meer aankloppen, omdat zij tegenwoordig de huurtoeslag en de zorgtoeslag bij het basisinkomen optellen. Daardoor berekenen zij mijn inkomen van Euro 1.021,67 als zijnde, inclusief huurtoeslag en zorgtoeslag, Euro 1.461,67. Mijn maandelijkse vaste lasten zijn Euro 1.112,55. Dan heb ik het puur over maandelijkse vaste lasten. Ik leef sober en heb dus verder geen schulden, behalve slechts Euro 10,00 per maand aflossing is aan het CAK. Ik heb dus niets ingecalculeerd voor vervoer, persoonlijke verzorging, kleding, abonnementen of huisdieren. En zoals gewoonlijk elk jaar heb ik een schrijven van De Friesland op de deurmat gekregen dat ik mijn eigen risico volledig gebruikt heb. Ik ben zo moe van het puzzelen met mijn boodschappen doen. Zo min mogelijk proberen rood te staan, want dat kost weer rente.

2 Reacties
alfaromeo164
alfaromeo1642 mei 2021 - 14:43

Het verschil tussen dag- en nachttarief is helemaal zo groot niet meer. Dus daardoor kom je echt niet in de problemen.

adriek
adriek2 mei 2021 - 16:13

Als je digibeet bent, waarom heb je dan de nieuwe meter geweigerd? Alleen om dwars te liggen, of met een of andere reden? Als digibeet kun je over het algemeen maar beter vertrouwen op je leveranciers.

Y.Mighout
Y.Mighout1 mei 2021 - 19:26

Het TF-signaal verdwijnt, maar ik heb een 3-jaar contract voor de levering van dag/nacht (piek/dal uren) stroom afgesloten bij Eneco. Wie moet ik nu aansprakelijk stellen voor het plegen van contractbreuk per 1 juli 2021? Vreemd is het wel, ook als je bedenkt dat noch Stedin noch Eneco zich heeft gemeld over het niet meer kunnen leveren van stroom tegen het contractueel vastgelegde energietarief voor kWh.

1 Reactie
adriek
adriek3 mei 2021 - 5:55

Ik lees bij diverse energieleveranciers op de website dat je voor hoog/laag tarief een slimme meter moet hebben. Ik verwacht dat die voorwaarde ook wel in de kleine lettertjes van je contract zullen staan. Als dat zo is, is het jouw probleem, staat die voorwaarde er niet in dan zal het contract waarschijnlijk per 1 juli opzegbaar zijn. Op schadevergoeding zou ik niet rekenen: een variabel contract is hoogstwaarschijnlijk voordeliger dan jouw drie jaar vast contract...

agapon1951
agapon19511 mei 2021 - 18:00

Vraag mij ten zeerste af wat de effecten op het millieu en natuur heeft. Iemand die een beetje zijn verstand gebruikt heeft dit nodig, maar er worden wel allerhande apparaten ontwikkeld die gemaakt worden ten kostte van de natuur en wie weet wat de straling doet??? Is nooit onderzoek naar gedaan. In de apparaten zitten o.a. ijzer, lood, goud, zink, koper en andere geleiders enz enz die wel geproduceerd worden met grondstoffen uit de natuur. Voorbeeld inpakt van goudzoekers in de Amazone is duidelijk hoe vernietigend dit werkt.

1 Reactie
John1313
John13133 mei 2021 - 9:56

Och, u laat ook röntgenfoto's maken als dat nodig is, gebruikt wellicht wifi, een mobiele telefoon met 4G, een magnetron etc. Het hoort bij deze tijd en fabels dat dit slecht is voor de mens zijn al lang achterhaald door wetenschappelijk onderzoek. Ik vind het veel erger dat we kennelijk allemaal elektrisch moeten gaan rijden want dat is echt schadelijk voor ons milieu. Voertuig incl. accu's moet worden gemaakt, accu's vervangen mettertijd en bovendien zal de stroom die erin geladen wordt eerst gemaakt moeten worden. Ik heb vroeger op school geleerd dat opslag van energie nooit zonder verlies kan.

J. Elbertse
J. Elbertse1 mei 2021 - 17:57

Ik heb vanaf 1 juli geen dag- en nachtstroom meer omdat ik nog een draaischijfmeter heb. Liander heeft een aantal jaar geleden aangeboden om deze te vervangen maar dit heb ik geweigerd omdat ik zonnepanelen heb. Als ik nu gebruik wil blijven maken van dubbeltarief moet ik de meter op eigen kosten laten vervangen.

1 Reactie
paul van baak
paul van baak3 mei 2021 - 9:41

Dat werd ook duidelijk aangegeven bij aanbieding tot omwisseling

Rob.S
Rob.S1 mei 2021 - 9:37

Mijn tuinverlichting gaat via TF. Nu moet ik een lichtsensor of DALI gaan installeren. Ach ja, als dat alles is. Die TF zender is al op sterven na dood, werd tijd voor verandering.

henkie.penkie
henkie.penkie30 apr. 2021 - 16:06

Wij hebben tijdig bericht gehad van Enexis en inmiddels is het probleem opgelost gratis is voor ons de slimme meter geplaatst omdat wij een hoger voordeel hier mee halen en ook omdat wij zonnepanelen hebben inverband het salderen op beide tarieven

gert949
gert94930 apr. 2021 - 14:12

Ik ben benieuwd of dat het vastrecht ook mee wijzigt ik heb een dubbele meter, waarvan er een straks niet meer werkt.

3 Reacties
henkie.penkie
henkie.penkie30 apr. 2021 - 16:10

Het vast recht gaat hiervoor niet omhoog en is blijft gwoon het zelfde voor een 1 fase 35A aansluiting of een 3 fase 3 x 25A aansluiting je vast recht gaat pas omhoog als je kiest voor een meterverzwaring naar 3 x 35A en heeft totaal niets met het vast recht te maken . Dit gewoonweg gelul van mensen die totaal over zoiets niet op de hoogte zijn

Rob.S
Rob.S1 mei 2021 - 9:38

Daarom zal je een slimme meter krijgen aangeboden.

Arjen3000
Arjen30002 mei 2021 - 14:05

Gert, dat moet je even in de gaten houden. Vastrecht is een al jaren niet meer gebruikte term. Het heet netbeheerderskosten of netkosten. Toon frequent, de puls over het net die vroeger ook de straatverlichting aanzette, is onderdeel van de netbeheerderskosten. Is soms als service kosten op de rekening vermeld. En daarom zou deze kosten niet meer in rekening mogen worden gebracht. De tf puls zit bij sommige netbeheerders ook verdisconteerd in de kosten voor een dubbel tarief meter huur. Om het nog ingewikkelder te maken, je kan ook een dubbeltarief meter hebben hangen maar dan administratief een enkele meter, zoals ik. Nu krijgen de meeste mensen een rekening van een leverancier, en niet van de netbeheerder. Je kiest je energie leverancier en die past de netbeheerder tarieven van waar je woont toe. En omdat energiehandel vrij is, kan zo'n leverancier ook die kosten verstoppen in aantrekkelijke aanbiedingen. De leverancier draagt wel echter het gereguleerde tarief af aan de netbeheerder. Al met al niet even duidelijk voor iedereen. Ps switchen, van energieleverancier wisselen loont echt. Kleine moeite en je bespaart al snel jaarlijks tientallen tot honderden euro's. Leveranciers worden rijk van slapende klanten, zoals ze genoemd worden. Wakker worden dus!

mahadma
mahadma30 apr. 2021 - 13:29

Geen last van, heb geen dag/nacht meters, bovendien is dat voor de kleingebruiker met veel moeite een voordeel/nadeel van meer dan € 10 per jaar uit te halen.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!