Sfeerfoto van Kassa

Kassa

Elke zaterdag om 19:05 opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Oproep ouders: meningokokken B-vaccinatie voor iedereen

15 feb 2019
  •  
leestijd 2 minuten
vaccinatie 930x520
In een brief gericht aan minister Bruins, staatssecretaris Blokhuis van gezondheid en de leden van de Gezondheidsraad hebben ouders hun zorgen geuit over de vaccinaties voor de meningokokkenziekte. De ouders, waarvan hun kind zelf ziek is geworden door meningokokken, roepen op om het vaccin voor meningokokken B beschikbaar te maken voor iedereen. Het vaccin moet daartoe in het Rijksvaccinatieprogramma worden opgenomen, vinden zij. 
Vooralsnog wordt door de Gezondheidsraad afgeraden om kinderen in te laten enten tegen meningokokken B. Dit zou zijn omdat niet duidelijk is hoeveel bescherming het vaccin geeft, het hoge koorts kan geven en er nu maar weinig ziektegevallen zijn in Nederland. De ouders die de brief schrijven spreken al deze redenen echter tegen.

Minder ziektegevallen

“In omliggende landen zijn er al minder ziektegevallen na invoering van de vaccinatie. De koorts is vergelijkbaar met koorts bij andere vaccinaties, mits het apart van andere vaccinaties wordt toegediend. Maar u moest eens weten hoeveel onrust de ziekte van onze kinderen veroorzaakte in onze omgeving. Bovendien kan het aantal ziektegevallen elk moment weer stijgen. Want de meningokok staat bekend om zijn 'golfbewegingen' met soms meer en soms minder ziektegevallen”, schrijven ze.

Oproep aan andere ouders

Ze roepen andere ouders dus op om geen risico’s te nemen. En aan de overheid de verantwoordelijkheid om het vaccin voor meningokokken B beschikbaar te maken voor iedereen die zijn baby wil beschermen.
‘Wij kennen de vraagtekens die sommige mensen bij vaccins hebben. Wij weten dat vaccins tijdelijke bijwerkingen kunnen geven. Maar geloof ons, die bijwerkingen wegen nooit, nooit op tegen het doormaken en de gevolgen van meningokokkenziekte. Je kind zo ziek zien, je kind  verliezen of je kind voor de rest van zijn leven met de gevolgen van meningokokkenziekte zien, dat gunnen wij niemand.’

ACWY-vaccinatie

In Nederland wordt nu al wel tegen meningokokken ACWY gevaccineerd, via het Rijksvaccinatieprogramma. De bezorgde ouders roepen andere ouders die een uitnodiging voor vaccinatie tegen ACWY niet te negeren: “Neem geen risico en zorg dat kinderen die vaccinatie krijgt”.
Kassa besteedt zaterdag 16 februari aandacht aan meningokokken. We praten er uitgebreid over met hoogleraar Kindergeneeskunde Ronald de Groot. Na de uitzending gaat Kassa live op Facebook, zodat jij je prangende vragen aan de hoogleraar kunt stellen. Je kunt hier live meekijken.

Meer over:

, , ,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!