Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Kassa zie je weer live op maandag 22 augustus, om 20.30 uur op NPO1!

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en actuele artikelen. Bekijk de Kassa-uitzending online!
Kassa

Oproep om leeftijdsgrens alcohol te verhogen

10-06-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
alcohol_15.jpg
De leeftijdsgrens voor het kopen van alcohol moet omhoog naar 18 jaar. Daartoe hebben instituten als Trimbos en het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid (STAP) en meerdere gemeenten donderdag de politiek en brancheorganisaties opgeroepen. Nu is 16 jaar voor licht alcoholhoudende dranken en achttien jaar voor sterke drank de leeftijdsgrens.
De instituten deden de oproep tijdens een gesprek met voor- en tegenstanders van de maatregel in de Tweede Kamer. Het gesprek was een initiatief van de ChristenUnie. Uit onderzoekscijfers en uit ervaringen van gemeentes blijkt dat veel jongeren overmatig alcohol gebruiken.
Volgens het Rob Bovens van het Trimbos Instituut is er geen enkele wetenschappelijke onderbouwing voor het behouden van de huidige leeftijdsgrens. Wim van Dalen van STAP stelt dat er alleen maar economische argumenten zijn. ,,Een verhoging van de leeftijdsgrens kost de brancheorganisaties miljoenen, daarom houden zij het tegen.''
Brancheorganisaties als Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) en Koninklijke Horeca Nederland (KHN) steunen de verhoging van de leeftijdsgrens niet. Voor hen is het een prioriteit om de handhaving en naleving van de huidige regels te verbeteren.
De Tweede Kamer zal volgende week over de kwestie debatteren.
ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!