Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Oproep: Krijg jij merkgeneesmiddelen volgend jaar niet meer vergoed?

  •  
06-12-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
9160 keer bekeken
  •  
oproep_geneesmiddelen_20231206

Bij verzekeraars ONVZ en DSW is het dit jaar nog mogelijk om een duurder merkmedicijn te krijgen in plaats van de goedkope generieke variant. Je moest dan wel zelf het prijsverschil bijbetalen. Volgend jaar kan dat echter niet meer. Heb jij hiermee te maken? Dan komt de redactie van Kassa graag met je in contact.

Stuur in dat geval een mail naar kassa@bnnvara.nl met een korte beschrijving van jouw situatie. Geef daarbij onder meer aan om welk geneesmiddel het gaat, wat de kosten daarvan zijn en of je je gehele eigen risico opmaakte.

Vergeet ook je telefoonnummer niet, dan kunnen we in het geval van aanvullende vragen telefonisch contact met je opnemen. Veel dank namens de redactie van Kassa.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (10)

witteke
witteke12 dec. 2023 - 10:16

Nou ja,was het dat maar alleen,ik heb de pech dat 2 medicijnen van mij uit de handel zijn,en er geen hier geen ander middel voor is,deze haalde ik dus tot en met dit jaar in duitsland,werden vergoed,en volgend jaar niet meer

Marjan 49
Marjan 4910 dec. 2023 - 11:48

Ik ben lid van ONVZ en krijg mijn oogdruppels , die ik al 10 jaar gebruik niet meer vergoed in 2024. In november wilde ik nog een set Lumigan halen , maar kreeg een goedkoper merk, Bimaprost. Volgens de apotheek zou ONVZ dit al niet meer vergoeden. Na een telefoontje met ONVZ zeiden ze dat ze dat wel deden. Mijn ogen reageren hier heftig op. Ik hoop dat overleg met de oogarts dit opgelost kan worden. Mijn telefoonnummer is : 0624511652 Marjan Hendriks-Pille

ElineBoogmaker
ElineBoogmaker10 dec. 2023 - 5:44

DSW en ONVZ worden gedwongen door de NZA. Nu wordt nog een deel vergoed van merkgeneesmiddelen, maar dat vindt de NZA niet goed omdat er dan kosten zijn voor de patiënt. In plaats daarvan dwingen ze de verzekeraars alleen de goedkope varianten volledig te vergoeden. Als je nu dus merkgeneesmiddelen wil, moet je alles zelf betalen in plaats van een deel! Ik snap niet wat de NZA hiermee denkt bereikt te hebben voor de patiënt. DSW en ONVZ waren de enige overgebleven zorgverzekeraars die op deze manier keuzevrijheid voor hun klanten hadden. https://www.skipr.nl/nieuws/dsw-moet-gedwongen-preferentiebeleid-voeren/

klusman
klusman9 dec. 2023 - 18:58

Bij zilverenKruis moet, in zo'n geval, al jaren het volledige bedrag betaald worden.

holiday
holiday8 dec. 2023 - 12:38

Ik krijg van het ziekenhuis een aantal pillen mee en de belangrijkste een maag beschermer moet je zelf betalen.

holiday
holiday8 dec. 2023 - 12:37

Deze reactie is verwijderd

Ton Voorn
Ton Voorn6 dec. 2023 - 18:35

Ja afgelopen jaar kreeg ik vitamine D niet meer vergoed, als bijna 80 jarige, terwijl de huisarts vertelt dat die belangrijk zijn.Het VGZ vond dat kennelijk niet meer nodig. Na overleg met de apotheker, vertelde deze dat het wel nodig is. Edit redactie: contactgegevens verwijderd.

 (Bewerkt door redactie)
1 Reactie
Yvonne-909
Yvonne-9098 dec. 2023 - 13:30

Dit is niet iets wat de verzekeraar (individueel) heeft besloten maar van overheidswege aan alle verzekeraars is opgelegd. Behoudens hele uitzonderlijke gevallen krijgt niemand dit meer vergoed. Ik kon deze medicatie/dit supplement via de apotheek gewoon door blijven gebruiken maar moet het nu alleen wel zelf betalen.

pimpernell
pimpernell6 dec. 2023 - 15:33

hallo Kassa, ik ben al jaren verbaasd dat ik steeds als ik medicijnen ophaal het weer een ander merk is. Het is dus al jaren aan de gang.

1 Reactie
JannyBoe
JannyBoe6 dec. 2023 - 17:37

Dat klopt hoor. Hier wordt dat goed uitgelegd: https://www.menzis.nl/zorg-en-vergoedingen/medicijnen/preferentiebeleid

rudilobo
rudilobo6 dec. 2023 - 12:56

Hallo kassa , stuur deze vraag volgend jaar nog eens op. Ik heb nu voor 3 maanden pillen gehad. Wie weet worden ze volgend jaar als ik ze haal das dus maart. Niet vergoed.