Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Oproep Consumentenbond: energieleveranciers verreken lagere btw nu al

15-06-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1020 keer bekeken
  •  
Geld energie lamp

De Consumentenbond roept energieleveranciers op om het tijdelijk verlaagde btw-tarief nu al mee te nemen in het maandbedrag van klanten. Een aantal energieleveranciers, waaronder Budget Thuis, GreenChoice, NLE en Vandebron, gaat dit al doen.

Vanaf 1 juli tot en met 31 december 2022 geldt een btw-tarief van 9 procent op energie in plaats van de gewoonlijke 21 procent. Het kabinet wil zo consumenten tegemoet te komen in de hoog oplopende energiekosten.

Verrekening pas in jaarnota 

Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat vrijwel alle energiebedrijven het btw-voordeel pas in de jaarnota verrekenen. Consumenten zouden hierdoor nog maanden tot een jaar moeten wachten op het financiële voordeel.

In een brief aan Energie Nederland heeft de Consumentenbond de energiebedrijven opgeroepen om het verlaagde tarief alsnog direct in te voeren.

Klant moet bij sommige aanbieders zelf actie ondernemen

Greenchoice past de voorschotten niet automatisch aan. Klanten van deze leverancier krijgen de komende weken een persoonlijk advies over hun nieuwe termijnbedrag. Daarin is het nieuwe variabele tarief per 1 juli verrekend, inclusief het verlaagde btw-tarief op energie. Consumenten kunnen vervolgens zelf kiezen of ze het maandbedrag willen wijzigen.

Essent meldde op 30 mei 2022 nog dat het de btw-verlaging automatisch zou verrekenen in de maandbedragen van zijn klanten. Daar komt het volgens de Consumentenbond nu van terug. Op de website meldt het bedrijf eveneens dat klanten ook een advies krijgen. Vergelijkbaar met Greenchoice moeten klanten zelf in actie komen om het nieuwe tarief te krijgen. Dat geldt ook voor klanten van dochteronderneming EnergieDirect. 

'Maak het klant zo makkelijk mogelijk'

“We zijn blij met de stappen die de energieleveranciers zetten", aldus Sandra Molenaar, directeur Consumentenbond. "Maar het is wel jammer dat klanten van sommige leveranciers zelf in actie moet komen. De leveranciers zouden het voor consumenten zo makkelijk mogelijk moeten maken.”

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!