Viel onlangs de WOZ-waarde op je deurmat en ben je het niet eens met de (te) hoogte daarvan? Dan overweeg je wellicht om (met hulp van een bureau) bezwaar te maken. Of misschien heb je dat zelfs al gedaan.
Is een van deze situaties het geval? Dan komen we graag met je in contact. Mail o.v.v. ‘WOZ-waarde’ je naam, verhaal en telefoonnummer naar kassa@bnnvara.nl. Bij voorbaat dank!
Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.
De (r)overheid maakt zwsaar misbruik van de gestegen WOZ waarden vooral ook omdat de wet WOZ disfunctioneert in een woning schaarstegebied. Je wordt als eigenaar aangeslagen voor de waarde in het economische verkeer alsof je woning in de verkoop staat. Voor de belastingen zijn dus alle bewoonde woningen in NL op de peildatum allemaal direct vrij opleverbaar en te koop terwijl ze i.t.t. het marktprincipe worden getaxeerd o.b.v. de enkele schaars te koop aangeboden woning in dat gebied. Dat is absurd maar levert de schatkist ongelooflijk veel geld op en er is geen enkele politieke partij die wars is van belastinggeld want met dat geld kunnen ze gaan uitgeven. Geen politieke partij dus die de wetWOZ zal willen aanpassen dat is het grote probleem. Zonder belasting kan onze samenleving niet bestaan maar onredelijk belastingheffen moet wel degelijk worden aangepakt. Een woning kent 3 marktwaarden: de economische verkoopwaarde, de economische herbouwwaarde en de woonwaarde. Te absurd om igv een bewoonde/ vehuurde niet te koop staande woning deze fiscaal te gaan belasten alsof deze woning direct vrij opleverbaar te koop wordt aangeboden. De hoge waarden die wèl te koop staande woningen opleveren komt juist door het grote woonvolume dat niet te koop staat omdat het bewoond wordt. De WOZ waarden vormen een grote inkomstenbron voor de (r)overheid (belasting heffen over geld dat pas bestaat wanneer je de woning verkoopt). De leegwaarde ratio hield daar rekening mee maar is afgeschaft
Aanvullende opmerking: bezwaar maken tegen WOZ aanslag kan ook als huurder aangezien er ook andere Gemeentelijke belastingen zijn gebaseerd op de WOZ schatting!
Merkwaardig dat jullie aangeven: '(met hulp van een bureau) aangezien de aanvraag via een bureau niet kosteloos is in die zin dat dat bureau kosten in rekening brengt bij de betrokken gemeente terwijl als iemand het zelf aanvraaggt/regelt zelf die kosten kan claimen. Het maken van bezwaar is op zich heel gemakkelijk en er zijn voorbeeldbrieven te vinden.
De gemeente moet de aanslagen lager maken dan hebben zij minder werk en wij hebben de bedrijven die dit voor ons doen niet nodig. Zelf hebben wij jaren geleden bezwaar gemaakt bij de gemeente maar dat was een heel gedoe. Nu schakelen wij Previcus voor particulieren in en dat werkt fantastisch.
Voor een schade aan mijn huis, aangericht door stupiditeit bij de aanleg van stadsverwarming dacht ik een schadetaxatie ergens te krijgen. Niets dus, noch Ver Eigen Huis, noch Achmea rechtsbijstand verzekering, noch welke OG makelaar dan ook. Uiteindelijk in bezwaar gegaan tegen de WOZ taxatie, rechtstreeks naar de belastingdienst bwbrabant.nl ( voor Breda) , de enige instantie, die NIET bang is voor een rechtszaak en... € 76.000 minderwaarde. Uitstekend behandeld. Als je ambtenaren als mensen behandelt, reageren ze ook zo. Helaas, mijn rechtsbijstandsverzekeraar ACHMEA deed er niets mee.
Voor het een en dezelfde appartement had een buurman een veel lagere WOZ. Gekozen voor een mondelinge behandeling, als argument werd gebruikt dat ik wel, maar mijn buurman geen bezwaar had aangetekend. Het bezwaar was toch immers pas na het toezenden aangetekend, daar is het gat van de deur. Dus nu uitsluitend wordt er via een bureau bezwaar aangetekend.
Jammer, via een bureau, zelf doen betekent zelf kunnen claimen van de kosten. Wel altijd schriftelijk doen en normaliter kan het ook via e-mail via het bureau dat namens de Gemeente de aanslag oplegt.
Meerdere keren bezwaar aangetekend. De eerste keer via een bureau wat een verlaging opleverde van 35%. Er werd daarna als reactie gevraagd voortaan direct bezwaar te maken i.v.m. kosten bureau, toen € 750.-. Daarna zelf contact opgenomen en bezwaar gemaakt met goede resultaten. Vandaag wederom bezwaar gemaakt i.v.m. een verhoging van 66%!!!! En nu maar afwachten.
waarom al die te hoge WOZ waardes om daarna iedereen bezwaar te laten maken, hetgeen trouwens niets oplevert? Volkomen waanzinnig
Mijn ervaring is dat het wel degelijk helpt om bezwaar te maken. Het is mij al een aantal jaren gelukt om de WOZ-waarde te verlagen. Ik doe het altijd rechtstreeks via een telefoontje naar de gemeente en niet via een bureau. Bezwaar maken via een bureau levert niets meer op dan zelf naar de gemeente gaan. Bezwaar maken via een bureau kost de gemeente handenvol geld, want dat bureau legt wel een rekening neer bij diezelfde gemeente voor elk bezwaarschrift dat zij regelen. En....dat betekent dat volgend jaar de OZB weer omhoog moet om die kosten te dekken. Dus maak zelf bezwaar rechtstreeks bij de gemeente.
Vanwaar de conclusie dat 't niets oplevert ?!? Ook al leverde het jou niets op, dan nog lees ik voldoende reacties van mensen voor wie 't wel iets opleverde ? Het is de overheid die de WOZ waardes objectief excessief verhoogd heeft om meer belasting te kunnen innen.. de burger als melkkoe.
De feiten wijzen uit dat het wel degelijk wat oplevert. Het percentage toegekende bezwaarschriften lag in 2019, 2020 en 2021 boven de 40%. Zie: https://www.waarderingskamer.nl/woz-in-cijfers/feiten-over-de-woz/
Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!