Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Oproep aan supermarkten: doe meer voor het klimaat

02-11-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
85 keer bekeken
  •  
buitenlandse supermarkt toko 1127

Supermarkten kunnen meer doen voor het klimaat, stelt Feedback. Volgens deze van oorsprong Engelse milieuclub kunnen de producten die hier worden verkocht duurzamer. 

Dat supermarkten zich al wel bezighouden met de energiereductie in de eigen winkels is volgens Feedback goed, maar niet genoeg. 

Minder zuivel en vlees

Feedback vindt dat supermarkten op de klimaattop COP26 in Glasgow meer ambitie moeten tonen. De organisatie vindt vooral dat Nederlandse supermarkten doelbewust moeten inzetten op het verminderen van vlees- en zuivelconsumptie. Volgens campagneleider Frank Mechielsen blijven Nederlandse supermarkten "te veel goedkoop vlees aanbieden."

Nederlandse supermarkten richten zich nog te veel op de CO2-uitstoot in de eigen supermarkten, luidt de kritiek van Feedback. Zo kwam de koepelorganisatie van Nederlandse supermarkten, het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), onlangs met het nieuws dat "supermarkten 23,6 procent efficiënter met energie omgaan". Maar Feedback vindt dit misleidend, want "95 procent van de emissies komt uit de productieketen". Het CBL laat in een reactie weten dat "supermarkten al jarenlang inspelen op de verduurzaming van de voedselketen", onder meer door het assortiment van plantaardige producten uit te breiden, voedselverspilling tegen te gaan en duurzame verpakkingen te gebruiken.

Feedback constateert wel dat Albert Heijn en Jumbo transparanter worden over hun vleesverkoop. Zo geeft Albert Heijn sinds kort aan welk deel van zijn assortiment dierlijk eiwit is en welk deel plantaardig, waarbij het streeft naar een verhouding van 50/50 in 2025. Maar concrete plannen om dat te bereiken, ontbreken volgens de milieuorganisatie. Die noemt het teleurstellend dat "geen enkele grote supermarkt plannen heeft om de vlees- en zuivelverkoop te verminderen".

'Meer verantwoordelijkheid'

Mechielsen benadrukt dat "supermarkten meer verantwoording moeten nemen voor de klimaatimpact in hun hele keten door de verkoop van vlees en zuivel in 2030 te halveren, en door meer gezonder en plantaardig voedsel aan te bieden". Hij wijst daarbij op de kleinere supermarktketen Ekoplaza, die hierin volgens hem vooroploopt. "Deze supermarkt heeft zichzelf ten doel gesteld om eind 2022 de verhouding in omzet van vers vlees en vis ten opzichte van vegetarisch te stellen op 50/50, terwijl dat in 2021 56/44 was." ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (3)

miennaamishaaz
miennaamishaaz3 nov. 2021 - 16:05

"supermarkten meer verantwoording moeten nemen voor de klimaatimpact in hun hele keten door de verkoop van vlees en zuivel in 2030 te halveren, en door meer gezonder en plantaardig voedsel aan te bieden". Ofwel, nog slechtere dingen voor het Klimaat. https://www.youtube.com/watch?v=sGG-A80Tl5g Het klinkt allemaal leuk hoor Vegan food, en minder Vlees, maar als je dezelfde eiwitten en proteinen uit vegan food will halen moet je meer eten, waardoor er meer geproduceert moet worden, en nog meer land worden gebruikt voor vegan food.

Wilma-60
Wilma-603 nov. 2021 - 13:53

Ja en ook de regering leiders , als ik lees dat er meer als 400 prive jet naar de klimaat overleg in Glasgow gaan???? En die jets zijn natuurlijk allemaal klimaat zuinig en vriendelijk , ha , ha. Of hun jet even nemen om voor een 2 uurtjes naar Brussel vliegen, ja dat scheelt erg veel voor het milieu ??? Zolang de hele wereld niet mee zal doen zal er nauwelijks iets veranderen en natuurlijk zorg ik dat ik zoveel mogelijk aan het milieu denk en handel . Maar erg krom dat de regels niet voor heel de wereld is !!!!

1 Reactie
miennaamishaaz
miennaamishaaz3 nov. 2021 - 16:06

Niet te vergeten de "vegan" alternatieven zijn vaak slechter voor het klimaat dan de vlees producten.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!