Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Oproep aan minister Bruins: ent ouderen in tegen gordelroos

14-07-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ouderenzorg
De Gezondheidsraad adviseert het kabinet ouderen in te enten tegen gordelroos. Daarvoor met een nieuw vaccin, dat naar behoeven werkt en veilig is, wel eerst wat goedkoper worden.
Het vaccin is nu nog ruim dubbel zo duur als de Gezondheidsraad acceptabel vindt. Het advies van de raad weegt doorgaans zwaar voor minister Bruins (Medische Zorg), die er binnen drie maanden over beslist. Ook ouderenorganisaties dringen al geruime tijd aan op vaccinatie tegen gordelroos.

Symptomen gordelroos

Gordelroos, dat wordt veroorzaakt door hetzelfde virus als waterpokken, is een pijnlijke ziekte. Meestal begint het met jeuk, tintelingen en een brandende pijn. Daarna volgen blaasjes en korstjes. De ziekte wordt weinig mensen fataal, maar patiënten houden er soms wel langdurige zenuwpijn aan over.

Vooral voor ouderen van belang

Vooral ouderen lopen gordelroos op. Daarom raadt de Gezondheidsraad aan mensen op 60-jarige leeftijd in te enten met het nieuwe vaccin RZV. Wie al ouder is als de vaccinatie wordt ingevoerd, komt in aanmerking voor een inhaalslag. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!