Kassa

Oppositie wil af van 'tentamenboete'

14-10-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
studeren_07.jpg
D66, SP, CDA en GroenLinks willen dat minister Jet Bussemaker van Onderwijs ingrijpt op universiteiten die een bijdrage vragen aan studenten als zij zich te laat hebben ingeschreven voor een tentamen en dat toch willen maken. Dat gebeurt nu op drie universiteiten en volgens de wet mag je geen financiële drempels opwerpen tijdens de studie.
'Niet meteen ingrijpen'
Bussemaker erkende dinsdag tijdens het vragenuurtje dat dit niet mag. Toch is ze niet van plan om meteen in te grijpen. Ze wees erop dat onderwijsinstellingen het recht hebben om studenten te vragen zich tijdig in te schrijven voor tentamens. Dan kunnen ze de juiste maatregelen nemen en passende zalen boeken.
Administratieve bijdrage van 20 euro
Laten studenten inschrijving na, dan kunnen universiteiten hen ook uitsluiten voor het tentamen. ,,Ik vraag me af of studenten daar nou mee gediend zijn'', vroeg de minister zich af. Ze wees erop dat universiteiten en studentenbonden recent hebben afgesproken om in deze situatie dan eventueel een administratieve bijdrage te vragen van ongeveer 20 euro.
'In overleg met partijen'
Voor de minister was deze oplossing nieuw. Bussemaker wil nu met alle partijen in overleg om te kijken wat het beste is. Als de bijdrage overeind blijft, zal ze de wet moeten aanpassen. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!