Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Oppositie: Klimaatakkoord 'nog niet groen en eerlijk'

28-06-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
portemonnee-930x520
Oppositiepartijen zijn niet tevreden met het Klimaatakkoord. Dat is nog niet groen en eerlijk, vindt de PvdA, op wier steun het kabinet juist hoopt. De Partij voor de Dieren trekt feller van leer en spreekt van "gebakken lucht", "compromisme" en "pappen en nathouden". De grootste oppositiepartij, de PVV, vindt de klimaatplannen juist te ver gaan en stelt dat het kabinet in de greep is van "de Nationale Klimaatmaffia".

PvdA: zorgen over betaalbaarheid gewone mensen

Het Klimaatakkoord dat nu op tafel ligt is al geboren met "een tangverlossing", twittert PvdA-Kamerlid William Moorlag. Het kabinet verschoof bijvoorbeeld wat lasten van de maatregelen van burgers naar bedrijven. Maar de PvdA maakt zich toch nog zorgen over "de betaalbaarheid voor gewone mensen".
Dat laatste is ook een punt van zorg voor SP-leider Lilian Marijnissen. "Dat de energierekening 100 euro omlaag gaat is een goede eerste stap, maar we zijn er zeker nog niet. De energierekening is namelijk afgelopen jaar gemiddeld meer dan 330 euro gestegen." Ook krijgt vervuilende industrie volgens haar nog te veel subsidie. Ze vindt wel dat met het Klimaatakkoord goede stappen worden gezet om Nederland schoner te maken en de klimaatdoelen te halen.

Thieme: dikke onvoldoende

Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren geeft een "dikke onvoldoende" aan de kabinetsplannen. Ze vindt vooral de maatregelen voor de landbouw onvoldoende. Dat er geen inkrimping van de veestapel komt is voor haar een groot gemis. Ook de stook van biomassa om energie op te wekken hekelt ze.
De PVV spreekt van een baggerakkoord met onder andere "het monsterlijke rekeningrijden". Wat Nederland in zijn eentje doet zet wereldwijd toch geen zoden aan de dijk, zegt PVV-leider Geert Wilders. De SGP is wel blij met het akkoord, maar vindt het te veel gericht op zon- en windenergie. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!