Oppositie in verzet tegen bijstandskorting
29-09-2011
• leestijd 1 minuten
De overgrote meerderheid van de oppositie heeft kritiek op het kabinetsplan om de bijstand de komende 20 jaar te verlagen. Hierdoor daalt het sociaal minimum uiteindelijk tot ongeveer 2000 euro op jaarbasis. Dat is volgens het kabinet nodig om te voorkomen dat straks de bijstand boven het minimumloon kan uitkomen en werken niet meer loont.
Meest kwetsbare mensen
PvdA'er Hans Spekman verweet het kabinet woensdag geld van de meest kwetsbare mensen af te pakken. GroenLinks-Kamerlid Jesse Klaver en zijn SP-collega Sadet Karabulut stelden dat er betere manieren zijn om werken meer lonend te maken voor mensen in de bijstand dan te korten op de uitkering.
Belasting op arbeid
In plaats daarvan moet volgens de oppositiepartijen de belasting op arbeid worden verlaagd. Om dit te betalen wil GroenLinks de belastingen 'vergroenen' voor een beter milieu, door deze bijvoorbeeld op gas en elektriciteit te verhogen. Ook zou geld vrijgemaakt kunnen worden door de kinderbijslag inkomensafhankelijk te maken en deze overheidsbijdrage bij ouders vanaf een modaal inkomen af te bouwen.
Weeffout
Maar volgens CDA'er Eddy van Hijum blijft met de oplossingen van de oppositie "de weeffout" in de bijstand bestaan. De uitkering kan straks boven het minimumloon uitkomen, omdat bij het vaststellen van de hoogte van de bijstand nog rekening wordt gehouden met de 'aanrechtsubsidie'; het belastingvoordeel voor niet-werkende partners, dat wordt afgeschaft. Alleen door dit belastingvoordeel ook af te bouwen in de bijstand wordt de weeffout hersteld, volgens Van Hijum.
ANP