Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Oppositie houdt kritiek op kabinetsplannen

14-11-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
den-haag_07.jpg
De omstreden zorgpremie is van tafel, maar de oppositie houdt harde kritiek op het nieuwe kabinet van VVD en PvdA. De VVD kreeg dinsdag in het debat over de regeringsverklaring van het kabinet-Rutte II vooral van Geert Wilders (PVV) de wind van voren, en PvdA-leider Diederik Samsom werd vooral aangevallen door Emile Roemer (SP) en Alexander Pechtold (D66).
Kritiek
Na de deal met de PvdA over het schrappen van de zorgpremie leek voor VVD en PvdA de angel uit de crisisachtige sfeer van de afgelopen 2 weken. Maar voor de oppositie is er nog genoeg over om te bekritiseren.
Premier Mark Rutte opende het debat over de regeringsverklaring namens het hele kabinet, dat op twee ministers in het buitenland na voltallig achter hem zat in het speciale kabinetsvak in de Tweede Kamer. Rutte verwees nadrukkelijk naar de commotie over de zorgpremie. Vanwege veel protest in vooral de VVD-achterban werden de plannen geschrapt.
Nieuw plan
In het nieuwe plan wordt de door de PvdA gewenste verkleining van inkomensverschillen via de belastingen bereikt. Daarnaast is 250 miljoen euro vrijgemaakt voor verzachting van maatregelen in de WW en in het ontslagrecht.
Volgens Rutte is het niet te vermijden dat de meeste Nederlanders erop achteruit gaan als in deze kabinetsperiode 16 miljard euro wordt bezuinigd. Dat bedrag komt bovenop de 18 miljard van het minderheidskabinet van VVD en CDA en de 12 miljard euro die voor de begroting van 2013 is afgesproken. Een totaal van 46 miljard euro aan bezuinigingen in 7 jaar.
Wilders en Roemer
Na de verklaring van Rutte opende Wilders de aanval. Hij eiste het opstappen van de premier, die voor die tijd nog wel 'sorry' moet zeggen tegen zo ongeveer alle Nederlanders. Volgens Wilders is de VVD een socialistische partij geworden.
SP-leider Roemer voorspelde dat Rutte II afstevent op een nieuw fiasco als gevolg van bezuinigingen op de woningbouwcorporaties. Die gaan leiden tot massa-ontslagen in de bouw, verdere ontwrichting van de woningmarkt, wanhopige huurders en het einde van de sociale huursector, aldus Roemer.
Pechtold
D66-leider Alexander Pechtold nam PvdA-fractievoorzitter Diederik Samsom op de korrel, onder meer vanwege de bezuiniging van 1 miljard euro op ontwikkelingssamenwerking. Samsom gaf toe dat de ontwikkelingshulp onder de 'fatsoensnorm’ van 0,7 procent zakt, maar zei dat dat nodig was als concessie om andere dingen te bereiken.
Pechtold en CDA-leider Sybrand Buma constateerden dat het kabinet met zijn optreden van de afgelopen weken gezag en vertrouwen heeft verspeeld.
Woensdag geeft premier Rutte antwoord namens het kabinet.
ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!