Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Oppositie: gaskraan kan nu al verder dicht

11-02-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
gas_vuur_13.jpg
Minister Henk Kamp (Economische Zaken) moet nu al beslissen om de gaswinning dit jaar te beperken tot wat echt nodig is voor de leveringszekerheid en niet pas in juli. Dat vinden de oppositiepartijen CDA, D66, ChristenUnie, SP, Partij voor de Dieren en GroenLinks. Ze hopen op bijval van de PvdA.
Gaswinning
Kamp kondigde maandag aan dat er de eerste helft van dit jaar niet meer dan 16,5 miljard kuub gas uit de Groningse bodem wordt gehaald. Op 1 juli bekijkt hij of de gaswinning voor het hele jaar kan worden beperkt tot 35 miljard kuub in plaats van de eerder aangekondigde 39,4 miljard kuub. PvdA-leider Diederik Samsom zei dinsdag dat het volgens hem ondenkbaar is dat er de tweede helft van het jaar weer meer gas wordt gewonnen.
Definitief
Kamerlid Agnes Mulder (CDA) wil dat de gaskraan definitief verder dichtgaat, naar 30 miljard kuub. ,,Het gaat erom dat we zo ver mogelijk teruggaan met de gaswinning. 35 miljard kuub is dat niet. Vorig jaar werd gezegd dat 30 miljard kuub de ondergrens was en nu komt Kamp met 35 miljard kuub.’’
Onderzoek
Stientje van Veldhoven (D66) vindt het van belang dat er meer onderzoek wordt gedaan naar de gaswinning, maar ze wil er niet op wachten. ,,Als je redenen hebt om de gaskraan het eerste halfjaar dichter te draaien, waarom geldt dat dan niet voor de rest van het jaar? Als het onderzoek iets anders uitwijst, kun je altijd nog meer gaan winnen.’’ ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!