Kassa

Opnieuw rumoer om zwarte lijst zorgverekeraar

05-10-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
ziekenhuis_12.jpg
'Onterecht' volgens het Academisch Medisch Centrum Amsterdam. Het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam kondigt aan opnieuw naar de rechter te stappen. Beide ziekenhuizen komen in geweer tegen zorgverzekeraar CZ die dinsdag liet weten dat vijf Nederlandse ziekenhuizen komend jaar geen contract krijgen voor hun borstkankerbehandelingen. De kwaliteit van de zorg op dat gebied bij die ziekenhuizen zou onvoldoende.
Zwarte lijst
CZ publiceerde dinsdag een zwarte lijst. Daarop dus het AMC Amsterdam, het IJsselland Ziekenhuis in Capelle aan den IJssel, de locaties Emmeloord en Lelystad van het Zuiderzeeziekenhuis en Ziekenhuis De Sionsberg in Dokkum.
Slotervaart
Het Slotervaartziekenhuis staat niet op de lijst, maar ónder de lijst. Dat heeft te maken met een gerechtelijk conflict tussen beide partijen. Ook het Slotervaart voldoet volgens CZ niet aan de criteria en komt niet in aanmerking voor een contract.
Criteria
Vorig jaar veroorzaakte CZ ook al commotie met de publicatie van de zwarte lijst. Volgens CZ zijn de criteria om een contract te krijgen dit jaar verder verscherpt. Zo moet een ziekenhuis minimaal 70 operaties per locatie per jaar uitvoeren, moet er wekelijks overleg zijn van een multidisciplinair team en blijft patiënttevredenheid een belangrijke peiler.
Samenwerking
Het AMC denkt dat het ten onrechte op de zwarte lijst terecht is gekomen. Veel patiënten van het AMC gaan voor borstkankerbehandelingen in een ander ziekenhuis, het Flevoziekenhuis in Almere, onder het mes. Het AMC werkt nauw samen met dat ziekenhuis. Artsen van het AMC gaan, volgens Klinkenbijl, ook vaak naar Almere om operaties uit te voeren. Het AMC denkt dat het daardoor op papier niet het aantal minimumoperaties heeft gehaald dat CZ nodig vindt om kwaliteit te kunnen leveren.
Vergoeden
Topvrouw Aysel Erdubak van het Slotervaartziekenhuis voorziet dat zorgverzekeraars in de toekomst behandelingen niet meer vergoeden als die geleverd wordt door ziekenhuizen die op hun zwarte lijst staan. CZ bevestigt dat het op termijn de bedoeling is dat patiënten zich alleen laten behandelen in ziekenhuizen die door hun zorgverzekeraar zijn geselecteerd.
Regels veranderen
Zorgverzekeraars willen de regels veranderen zodat hun verzekerden alleen nog in ziekenhuizen terechtkunnen waarmee de verzekeraar een contract heeft. Als patiënten toch per se naar een ander ziekenhuis willen, zouden zij voor de behandeling bijvoorbeeld meer zelf moeten betalen.
ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!