Kassa

Opnieuw problemen ICT-systeem GGD

  •  
10-02-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
311 keer bekeken
  •  
GGD logo 930x520

Er zijn opnieuw problemen met het ICT-systeem van de GGD, meldt minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) aan de Tweede Kamer. Het gaat om de beveiliging van coronatest.nl, de site waarop mensen een testafspraak kunnen maken of een uitslag van hun coronatest kunnen vinden. Volgens De Jonge zou er "geen sprake zijn van een onveilige situatie" en de GGD stelt dat er geen aanwijzingen zijn dat kwaadwillenden misbruik hebben gemaakt van de beveiligingsproblemen bij de website.

Om in te loggen op coronatest.nl is een DigiD nodig, waarvoor bepaalde beveiligingseisen gelden. Toezichthouder Logius ziet dat de GGD op zes punten niet aan die eisen voldoet. De GGD heeft inmiddels vier punten aangepakt, maar de andere twee punten nog niet. Volgens de bewindsman "is de gestelde termijn niet behaald" op deze twee punten. De GGD overlegt nu met de toezichthouder over de termijn waarop ook aan de laatste twee eisen moet worden voldaan.

Datadiefstal bij GGD

De GGD kwam eerder nog in opspraak vanwege datadiefstal. Hiervoor zijn al meerdere mensen opgepakt. Deze mensen worden verwacht van de verkoop van persoonsgegevens uit de systemen die de GGD gebruikt voor de coronatesten. Privégegevens van tienduizenden Nederlanders, waaronder medische gegevens, belandden op straat doordat veel GGD-medewerkers hier toegang tot hadden. Dat werd onthuld door RTL Nieuws. Het probleem was al langer bekend bij de GGD.

Vanwege dit datalek opende de GGD een landelijk telefoonnummer voor vragen. Maar als je belde om te vragen of je persoonsgegevens uit het systeem verwijderd kan worden, vragen medewerkers eerst keer op keer om je burgerservicenummer (BSN), blijkt uit een rondgang van Kassa. 
Bron: ANP, Kassa, RTL Nieuws
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!