Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Opnieuw minder zwangerschappen afgebroken

17-01-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
buik.jpg
Het aantal vrouwen dat in 2016 een abortus onderging in Nederland is verder gedaald. In totaal werden 30.144 zwangerschappen afgebroken, 659 minder dan een jaar eerder. Volgens de gezondheidsinspectie IGJ is er sinds 2000 een dalende lijn te zien in het aantal abortussen. In 1985 ondergingen nog bijna 38.000 vrouwen een abortus.

Meeste abortussen bij vrouwen tussen 20 en 30 jaar

Opvallend is dat de meeste abortussen plaats vonden bij vrouwen in de leeftijd van 20 tot 30 jaar. Tot 2015 waren de meeste zwangerschapsafbrekingen bij vrouwen in de leeftijdscategorie 20 tot 25 jaar. Het aantal abortussen bij tieners was bijna 3000. In 65 gevallen ging het om meisjes onder de 15 jaar.
Bijna een derde van de vrouwen onderging al eerder één of meer zwangerschapsafbrekingen.

Overtijdbehandeling

Bij ruim een kwart van de zwangerschapsafbrekingen ging het om een zogeheten overtijdbehandeling. Dat is een zwangerschapsafbreking in de periode tot zestien dagen ‘overtijd’, die zowel met de ‘abortuspil’ als via curettage kan worden gedaan.

Abortus om gezondheid van ongeboren kind

Bij bijna 5 procent van de gevallen werd de zwangerschap afgebroken naar aanleiding van de gezondheid van het ongeboren kind. Bijna 3650 abortussen (12 procent) werden uitgevoerd bij vrouwen die in het buitenland wonen en hiervoor naar Nederland kwamen.
IGJ stelt ook vast dat de meeste vrouwen die abortussen ondergingen uit Flevoland en Zuid-Holland komen. In Drenthe en Friesland zijn de abortuscijfers relatief het laagst. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!