Kassa

Opnieuw forse stijging in gemeentelijke woonlasten

15-01-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
spaargeld rekenmachine 1127
De gemeentelijke woonlasten voor huurders en huiseigenaren zullen dit jaar voor de tweede keer op rij fors stijgen. Er moet vooral meer worden neergeteld voor afvalstoffenheffing. Dat concludeert het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden (COELO) op basis van onderzoek naar de belastingen van de veertig grootste gemeenten
De stijging van woonlasten bedraagt voor huurders ruim vijf procent. Huizenbezitters gaan er vier procent op achteruit. Het gaat om de tweede stijging op rij, nadat de lasten vorig jaar het sterkst stegen in ruim tien jaar. De gemiddelde huurder betaalt dit jaar 363 euro, de gemiddelde huiseigenaar 734 euro.

Verhoging afvalstoffenheffing

De sterkste stijging van woonlasten zit in de afvalstoffenheffing. Ten opzichte van vorig jaar rekenen gemeenten bijna zes procent meer voor het verzamelen en verwerken van afval. Dat is het gevolg van een verhoging van de afvalstoffenbelasting door het Rijk. Die werd vorig jaar al verhoogd, maar waar gemeenten de kosten hiervan het afgelopen jaar nog uit hun reserves betaalden, rekenen ze die nu door aan de inwoners. Naast de afvalstoffenheffing, stijgt ook de onroerendezaakbelasting (ozb) voor het tweede jaar op rij, met vier procent.

Verschillen per gemeente

Hoeveel meer of minder mensen moeten betalen voor woonlasten, verschilt sterk per gemeente. Zo gaan huiseigenaren in Apeldoorn 17 procent meer dan vorig jaar betalen en huurders zelfs 29 procent, terwijl de woonlasten in Arnhem juist zullen dalen. In het rapport van de COELO is de situatie voor de veertig (grotere) gemeenten te bekijken. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (6)

JohnRosewell
JohnRosewell23 jan. 2020 - 21:58

Gepensioneerden moeten ook al deze verhogingen betalen. Ze hebben zelfs minder pensioenuitkering deze- en de komende maanden !!! (Belasting veranderingen). Dit alles terwijl ze gedurende de laatste ±10 jaar al ruim 20% aan koopkracht zijn kwijt geraakt. Indien meneer Rutte meent op deze wijze door te moeten gaan met zijn leugens hebben we over enkele jaren een dubbel aantal daklozen, 

gerardvantol
gerardvantol16 jan. 2020 - 21:16

Dit is gewoon een nieuwe toepassing van het Rutte-beleid. Heb je een probleem? Oplossing is altijd "lastenverzwaring".

sira
sira15 jan. 2020 - 18:41

Dit is nog maar het begin. Maak de borst maar vast nat, want er gaan nog véél meer verhogingen aankomen. Nog even en dan stop ik met dat afval scheiden. Gewoon weer als vanouds, groenafval in de groene kliko en al het overige in de grijze.

1 Reactie
gypsyjoy
gypsyjoy16 jan. 2020 - 0:46

de grijze moet per leging betaald worden. Dat vertik ik.Ik, heb daar de middelen niet voor, helaas dus dump alles in de oranje PMD bak (gratis). Eigen schuld dikke bult. denk ik dan. Wij doen het werk en zij maken er dikke winsten uit.Ik ben toch niet gek? En zolang  je niet mag recyclen op het afval station, zegt mij dat genoeg. Dus iemand haalt iets uit zn auto om weg te gooien en ik mag het niet mee nemen?? Je wordt meteen behandeld als een dief/crimineel. Nooit gedacht dat recyclen een criminele daad was. Nou, daar wel.

coar
coar15 jan. 2020 - 13:42

afvalstoffenheffing 6% omhoog en dat is pas het begin door allerlei klimaat regels gaan wij ons straks scheel betalen aan afvalverwerking en dat terwijl wij zo keurig land zijn met 5 kliko,s voor de deur en alles scheiden wat er maar de scheiden valt vraag ik mij af of dat allemaal wel zin heeft je zou denken door al dat scheiden van afval  het goedkoper zou worden maar dat kunnen we wel vergeten.

weepinbell
weepinbell15 jan. 2020 - 12:17

Gemeentes zijn evenals landelijke politiek verantwoordelijk voor de centen die men in de beurs krijgt en houden kan. In Groningen "moet" gemeentehuis verbouwd worden voor rond de 20 miljoen. Mag niet op belastingen worden verhaald maar wie controleert dat? OZB stijgt ook weer met behoorlijk bedrag. En het gaat maar door. I.p.v. al die vooruitstrevende plannetjes eens te beperken maar nee hoor, uitgeven maar want de burger betaald. Ringweg in Groningen wordt ook weer duurder. Hoe wordt dat bekostigd? Zowel landelijk als plaatselijke is het vertrouwen in de politici dusdanig gezakt dat men zich als bestuurder eens achter de oren krabben moet of dat wel goed is. Beloftes te over. Iedereen gaat er op vooruit....................maar ze vergeten te vertellen dat aan de achterkant je inlevert d.m.v. van wederom toenemende belastingen en premies zorg enz. Zeker die sector moet weer heel snel een fonds worden want verzekeraars moeten winst draaien. Wie betaald wel premie en wie niet? Wie kan het niet (meer) betalen? Pensioenen worden gekort. Waarom? Om die kist met goud zo vol mogelijk te houden voor hen die het beheren en beleggen en daarvan profiteren? EU moet weer meer geld omdat Nederland rijk is. Hoezo? Daklozen, mensen met schulden, voedselbanken en mensen die klagen dat ze elk dubbeltje omdraaien moeten. Phoe gaat goed in dit rijke land wat overstelpt wordt met een onmetelijke stroom economische figuren die hier het bestel dusdanig belasten dat ouderen in hun eigen vuil liggen of vereenzamen. Gaat goed in Rutland.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!