Sfeerfoto van Kassa

Kassa

Elke zaterdag om 19:05 opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Opmerkelijke claims van leveranciers natuurlijke erectiepillen

7 apr 2018
  •  
leestijd 4 minuten
Als man is het natuurlijk erg vervelend als je erectieproblemen hebt. Naar de huisarts gaan kan dan een drempel zijn. Daarom zijn er op het internet tientallen verschillende natuurlijke erectiepillen verkrijgbaar zónder dat je een doktersrecept nodig hebt. Maar deze natuurlijk erectiepillen hebben opmerkelijke claims. Zo zou de ene erectiepil zorgen voor het ontstaan van een erectie, bij de ander heb je meer zaadproductie en er wordt zelfs beweerd dat je een permanente penisvergroting van maar liefst 7 centimeter kunt krijgen. Maar kloppen deze harde claims ook?
Erectieproblemen
Eén op de tien mannen heeft regelmatig last van erectieproblemen, blijkt uit cijfers van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). Erectieproblemen (ook wel erectiele disfunctie genoemd) kunnen ontstaan door onder andere psychologische, seksuologische en lichamelijke factoren. Je kunt dan denken aan stress, depressie, relatieproblemen, faalangst, weinig seksuele stimulatie, hart- en vaatziekten en diabetes mellitus.
Schaamte
Volgens Peter Leusink , huisarts en seksuoloog, zijn mannen geneigd om eerst zelf een oplossing te zoeken voordat ze naar de huisarts gaan. “Als mannen zich schamen, dan gaan ze eerst zelf op onderzoek uit. Dan gaan ze op websites zoeken. En de websites spelen in op de schaamte van de man.” Ook vindt Leusink dat webshops zoals Erectiepillen.nl, Camagra.nl en Erectieshop.nl op de onzekerheid van mannen inspelen. “Waarom ze die claims doen is wel duidelijk. Ze proberen toch een bepaalde groep mannen te lokken.”
Medische claims
De Keuringsraad KOAG houdt toezicht op publieksreclame voor gezondheidsproducten (waar voedingssupplementen onder vallen). De Keuringsraad geeft aan dat claims als ‘zichtbaar grotere en dikkere penis’, ‘toename lengte en breedte van de penis’ en ‘permanente penisvergroting’ volgens hun aan te merken zijn als medische claims. Medische claims bij voedingssupplementen zijn verboden omdat het dan de status van een geneesmiddel krijgt. Maar de Europese Commissie heeft dergelijke gezondheidsclaims ‘on hold’ staan en dat betekent dat de beweringen voor nu nog wel toegelaten zijn.
Valse voorlichting
Huisarts Leusink vindt de claims onzin. “Een penisverlenging van zoveel centimeter kan niet eens, dat bestaat niet. Ook niet in de gewone, reguliere geneeskunde. Dat is onmogelijk.” Ook zomaar opgewonden worden van een pilletje kan volgens de huisarts niet. “De pillen die bestaan kunnen hoogstens een erectie versterken, maar die zullen niet lustopwekkend zijn.”
“De beweringen die de webshops doen is valse voorlichting”, aldus prof. dr. Adam Cohen , hoogleraar klinische farmacologie aan het LUMC. “Er zit een mix van extracten in, van allerlei soorten planten. Op de één of andere manier wordt er dan gesuggereerd dat die planten iets doen. Maar dat er iets inzit dat werkt is uitgesloten.”
Gezondheid
De erectiepillen bevatten een tal aan verschillende natuurlijke ingrediënten, zoals ginseng en L-Arginine. Maar of die mix van natuurlijke ingrediënten goed is voor je gezondheid, is nog maar de vraag. “Uit onderzoeken is bekend dat verschillende kruidenmengsels schadelijk kunnen zijn voor de nieren of de lever. Zeker als je het in combinatie met anti-depressiva gebruikt”, aldus Leusink.
Volgens prof. Dr. Adam Cohen mogen mensen zelf kiezen hoe ze hun geld uitgeven, maar dat het wel duidelijk moet zijn wat alle stoffen zijn en hoe ze verkregen worden. “Mensen moeten goed worden voorgelicht. Maar op deze manier is het wel volksverlakkerij en dat moeten we niet hebben.”
Reacties
We vroegen de webshops Erectiepillen.nl, Camagra.nl en Erectieshop.nl om een reactie over hun claims.
Erectiepillen.nl
Erectiepillen.nl geeft aan dat de website is goedgekeurd door de Keuringsraad KOAG, maar dat de claim ‘Penisvergroting van 1 tot 7 centimeter’ na de keuring op de website is geplaatst. Er is niet voldoende aandacht besteed aan het plaatsen van de tekst. Ook zegt de webshop dat de pillen wel werken, omdat dat blijkt uit de positieve reacties en beoordelingen van klanten. De webshop heeft enkele teksten reeds aangepast.
Camagra.nl
De webshop Camagra.nl stelt dat ze de tekst van een andere site heeft overgenomen en dat ze niet bekend zijn met claims en regelgeving. Ook zegt de webshop dat het nooit hun intentie is geweest om valse claims te plaatsen. De webshop heeft de teksten reeds aangepast.
Erectieshop.nl
Op de webshop Erectieshop.nl staat de bewering ‘het ontstaan en behoud van de erectie’. Volgens de eigenaar is het ontstaan van een erectie ook mogelijk zonder 'natuurlijke pillen' en zijn de beweringen momenteel nog goedgekeurd door de Europese Commissie. Erectieshop.nl is tevens producent van de pillen en zegt dat de werking van de stoffen al decennialang bekend zijn. De webshop verwijst verder naar de EFSA (Europese Commissie) en de duizenden claims die zijn afgewezen, ondanks gedegen onderzoek. Volgens de eigenaar van Erectieshop.nl zitten alleen producenten van chemische producten in de commissie, waardoor de natuurlijke geneeskunde steeds meer achtergesteld wordt.
Kassa maakte een satirische video over de opmerkelijke claims. Bekijk de video hieronder.

Meer over:

, ,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!