Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Opmars water uit fles of pak gestuit

28 sep 2009
  •  
leestijd 2 minuten
4000353.jpg
Nederlanders hebben vorig jaar minder water uit de fles of het pak gedronken dan het jaar ervoor het geval was. Daarmee komt er een eind aan de opmars die verpakt water de afgelopen jaren doormaakte in Nederland. Dit blijkt uit de jaarcijfers van de Nederlandse vereniging Frisdranken, Waters, Sappen (FWS) die zondag zijn gepubliceerd.
Het afgelopen jaar werd gemiddeld per persoon 21,5 liter water uit fles of pak gedronken, een jaar eerder was dat nog 21,9 liter. Vijf jaar geleden was het maar 18,8 liter, daarna zette de stijgende lijn in.
Nederlanders zijn notoire hervullers van een ooit aangeschaft waterflesje. Dat heeft alles te maken met de relatief hoge kwaliteit van het Nederlandse kraanwater. In een land als Frankrijk wordt jaarlijks 115 liter water per persoon gedronken, Italië is Europees koploper met bijna 200 liter.
In 2008 werd iets meer frisdrank gedronken dan het jaar ervoor, dat is toe te schrijven aan de slechte zomer van 2007 toen er aanmerkelijk minder fris werd gedronken. Per hoofd van de bevolking ging er vorig jaar 98,5 liter frisdrank doorheen, tegen 96,7 liter een jaar eerder. Cola is nog steeds de meest favoriete frisdrank met een aandeel van 62 procent.
De gewone frisdranken wonnen een fractie terrein op de light-dranken. Maar Nederland is nog steeds koploper in Europa waar het gaat om het drinken van light-versies, bijna een derde van alle geconsumeerde frisdranken is een dieet-uitvoering.
De consumptie van sappen bleef zo goed als gelijk met gemiddeld 27,7 liter per persoon. Ook hier is weinig veranderd in de voorkeuren van de Nederlander; sinaasappelsap is met 52,8 procent het meest geliefd, appelsap is met afstand de tweede smaak (18,5 procent).
De FWS is aangenaam verrast over het feit dat de totale drankconsumptie zo goed als gelijk is gebleven in het jaar dat de economische crisis begon. ,,We hadden in eerste instantie op een forse daling gerekend'', zei directeur Jouke Schat. De brancheorganisatie hoopt dat deze lijn in 2009 voortzet. In september is volgens voorlopige schattingen in ieder geval een miljoen liter meer verpakt water verkocht. ,,Dat komt vooral door de problemen begin deze maand met de waterleidingen her en der in het land'', aldus Schat. ANP

Meer over:

diginieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar