Kassa

Oplopende schulden onderschat

14-03-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
930x520 geld
De schulden van beleggers, huizenkopers, consumenten, bedrijven en overheden lopen wereldwijd weer op tot een gevaarlijk hoog niveau. En omdat onvoldoende duidelijk is waar de risico's zitten, zou het kunnen dat de markten de oplopende tekorten onderschatten. Daarvoor waarschuwen Nout Wellink en Hans Hoogervorst in De Telegraaf. Ze noemen de banksector een bron van zorg.

Risico's niet goed zichtbaar

Het duo stond tijdens de financiële crisis van tien jaar geleden aan het roer van respectievelijk De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Volgens de voormalige DNB-preses Wellink is het schuldfenomeen een bijeffect van het monetaire beleid met de zeer lage rentes. Ook is volgens hem onvoldoende duidelijk waar de risico's zitten.

'Paardenmiddelen niet meer voor handen'

De kapitaalbuffer van 3 procent die Europese banken moeten hanteren, noemt Hoogervorst te laag. In Nederland was dit 4 procent, maar het nieuwe kabinet volgt de Europese norm. ,,Een slechte zaak", aldus Hoogervorst. Hij wijst ook op de ,,paardenmiddelen" die zijn gebruikt om de vorige crisis te bestrijden, extreem monetair beleid en veel overheidsgeld, die nu niet meer voorhanden zijn. ANP
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (2)

DivaDenise
DivaDenise23 mei 2018 - 15:44

Schulden lopen op en niet alleen die toebehoren aan de door financiele dienstverleners verstrekte kredieten. Schulden van particulieren of bedrijven dienen we te registreren om zo te voorkomen dat men nog verder in de problemen komt. Het BKR registreert kredieten. Goed om achterstanden in betalingen (bv na twee of drie aanmaningen) aan bijvoorbeeld energieleveranciers, (gemeentelijke) overheden, (gemeentelijke) belastingen, enzovoorts hier ook te registreren. Overcreditering, ook door schulden die nu nog niet bij BKR gemeld staan, dienen we echt te voorkomen.

snuffelbaard
snuffelbaard14 mrt. 2018 - 12:07

Op dus naar de volgende crisis..

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!