Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Oplichting bij daten via Facebook

17-01-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
82 keer bekeken
  •  
Facebook-like-met-logo_07.jpg
De Fraudehelpdesk heeft vorig jaar 289 meldingen gekregen van datingfraude via internet. In 2012 waren dat er nog 107. De slachtoffers raakten gemiddeld 54.000 euro kwijt aan hun 'grote liefde' en werden steeds vaker via Facebook benaderd, meldt het AD.
Topje van de ijsberg
Volgens de krant is het nog maar het topje van de ijsberg. De oplichters doen zich voor als een ander en laten met gladde praatjes een virtuele liefde opbloeien, om vervolgens met smoesjes geld te vragen. De slachtoffers zijn dan al zo verliefd, dat ze veelal toegeven.
Populairder
Medewerkers van de Fraudehelpdesk zien Facebook steeds populairder worden voor oplichters, die voorheen vooral op datingsites toesloegen. Op Facebook kunnen fraudeurs precies nazoeken hoe het leven van alleenstaanden eruitziet, zodat het gemakkelijker wordt intimiteit te creëren.
Vrouwen boven de 50
Verreweg de meeste slachtoffers van datingfraude (85 procent) zijn vrouwen van boven de 50. Vaak zijn ze weduwe of net gescheiden. ,,De vrouwen zijn vaak in een emotioneel labiele toestand na een scheiding of sterfgeval en daardoor meer vatbaar voor dit soort fraude'', zei een woordvoerder. Via sociale media kan een oplichter gemakkelijker het vertrouwen van het slachtoffer winnen en meer over hem of haar te weten komen. Op datingsites zijn mensen toch wat meer op hun hoede.
ANP/AD
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!