Kassa

Oplichters sturen valse sms'jes namens DigiD: "Vraag uw teruggave van €573,76 aan"

21-02-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
6110 keer bekeken
  •  
digid_sms_teruggave_20220221

Let op! Er zijn valse sms'jes in omloop namens DigiD. In de sms staat dat je een teruggave van bijna zeshonderd euro krijgt, maar deze sms is van oplichters. De link in het sms'je verwijst naar een nagemaakte website in de DigiD-huisstijl: zo hopen oplichters inloggegevens voor internetbankieren te bemachtigen. Log je in om je teruggave te ontvangen? Dan gaan oplichters aan de haal met je inloggegevens, en als het even tegenzit ook met je spaargeld.

In de sms staat dat je via de link bit.do/NL-DigiD in aanmerking komt voor een flinke teruggave. Deze link verwijst naar het inmiddels offline gehaalde domein teruggavebericht-digid.com. De kans is echter levensgroot dat er alweer vervangende nepsites in de lucht zijn, daarom toch even een waarschuwing.

Phishing in de huisstijl van 'DigiD'

Op deze overtuigend nagemaakte website staat dat jouw DigiD-account nog niet is gekoppeld aan je huidige betaalrekening. Om die reden moet je je bankrekening verifiëren, anders kan de terugbetaling niet in orde worden gemaakt.

Dit is uiteraard een smoesje: oplichters hopen je zo te verleiden om jouw bank te selecteren en vervolgens inloggegevens voor internetbankieren af te staan. Op deze vervalste 'DigiD'-website staan namelijk links naar nagemaakte inlogomgevingen van verschillende Nederlandse banken, waaronder ABN AMRO, ING en de Rabobank.

Levensechte neppagina's van verschillende banken

En daarin schuilt het gevaar, want deze nagemaakte inlogomgevingen zijn niet van echt te onderscheiden. Het enige verschil is de url in de adresbalk, en laat dat nou net iets zijn waar je in de gauwigheid overheen kijkt. En zodra jij je inloggegevens invoert, stuur je ze rechtstreeks naar de oplichters zodra je je invoer bevestigt. Zij kunnen deze informatie vervolgens gebruiken om in te loggen op de échte website van jouw bank, en vervolgens is het een koud kunstje om jouw bankrekening te plunderen.

Maar hoe weet je dat deze sms van oplichters is? Dat is eigenlijk heel eenvoudig: DigiD stuurt nóóit sms'jes en e-mails met daarin links waar je op moet klikken. Dergelijke sms'jes zijn daarom per definitie vals. Lees meer over phishing namens DigiD op de website van DigiD.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (4)

Engelse drop
Engelse drop28 feb. 2022 - 10:33

Als je geld terug krijgt van de belastingdienst, dat wordt dat vanzelf wel gestort op jouw bankrekening. Deze is bekend bij de belastingdienst.

riet de groot
riet de groot24 feb. 2022 - 11:36

ja ik heb ook zo.n berichtje gekregen alleen het ging om693,69 moet je dat ergens aangeven????

Cddaf4db
Cddaf4db24 feb. 2022 - 8:55

Wat mij betreft mogen alle URL shortener services zoals bit.do van internet af getrapt worden. Zijn een effectief gereedschap en bron van een hoop malware/ellende. (naast datgene wat wel met goed bedoelingen gebruikt wordt)

1 Reactie
riet de groot
riet de groot24 feb. 2022 - 11:38

ik heb zo.n bericht je gekregen moet je dat ergens melden

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!