Sfeerfoto van Kassa

Kassa

Zaterdag 19 september om 19:20npo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Oplichters stelen salaris door mailtruc

8 aug 2018
  •  
leestijd 1 minuten
mail e-mail phishing computer laptop 930
De Fraudehelpdesk waarschuwt voor oplichters die het salaris van werknemers stelen. De dieven hacken eerst het e-mailaccount van een werknemer en vragen medewerkers van de salarisadministratie vervolgens het salaris op een ander rekeningnummer te storten.

'Zelf mail verstuurd'

De Fraudehelpdesk heeft enkele meldingen over deze vorm van oplichting gekregen. De fraude kwam aan het licht toen verschillende werknemers geen salaris ontvingen en bij de salarisadministratie informeerden hoe dat zat. Daar kregen zij te horen dat zij zelf een mail zouden hebben gestuurd met het verzoek het geld voortaan op een andere rekening over te maken.
In de afgelopen jaren hebben enkele tientallen datalekken plaatsgevonden bij grote bedrijven zoals LinkedIn, Yahoo en Dropbox. Via de site Have I been Pwned kun je kijken of jouw gegevens zijn gelekt. Ook de politie heeft een dergelijke tool .
Vermoed je dat je mailaccount is gehackt? Verander dan onmiddellijk de wachtwoorden van je mailaccount en alle andere accounts, zoals je bank, webshops en dergelijke.

Meer over:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!