Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Oplichters stelen bankgegevens via nepversie betaaldienst

16-01-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Cyber criminaliteit hacker 930x520
Oplichters hebben geprobeerd via een nepversie van betaaldienst Tikkie bankgegevens te stelen. De overheidsinstantie Fraudehelpdesk, die burgers wil beschermen tegen oplichting, waarschuwde dinsdag voor de vervalste website. Die pagina is inmiddels uit de lucht gehaald.

Verschillen met echte Tikkie

De door oplichters gebruikte site verschilde slechts op kleine details van het origineel. Zo luidde het webadres Tlkkie, met een kleine letter L in plaats van de i. Daarnaast eindigde de imitatiesite op .nl, terwijl het origineel van ABN AMRO op .me eindigt.

Marktplaats

De mensen achter de phishingsite leken het vooral te hebben gemunt op verkopers op sites als Marktplaats. Die benaderden ze via WhatsApp onder het voorwendsel geïnteresseerd te zijn in een koopje. Vervolgens vroegen ze 1 cent over te maken via de namaakversie van Tikkie en stuurden een linkje. Als de verkoper dat bedrag inderdaad overmaakte, kreeg de oplichter betaalgegevens in handen waarmee hij de bankrekening van het slachtoffer kon leeghalen.
De Fraudehelpdesk en ABN AMRO weten niet hoeveel mensen via de nep-Tikkie zijn opgelicht. Beide organisaties adviseren erg wantrouwig te zijn als iemand vraagt 1 cent over te maken. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!