Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

In de problemen door je belastingadviseur. Wat nu?

25-04-2020
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
3235 keer bekeken
  •  
Het is kinderlijk eenvoudig om belastingadviseur te worden. Maar als die geen verstand van zaken heeft, kun je in de schulden terechtkomen en daar bovenop nog een boete van de fiscus ontvangen.
Het overkomt Nel de Weerd. Ze heeft een herseninfarct gehad een besteedt haar aangifte daarom noodgedwongen uit aan een adviseur. Die trekt diverse zorgkosten af waaronder persoonsalarmering en Tafeltje Dekje, want die had ze na haar operatie hard nodig. "De alarmering had ik voor het geval ik uit mijn bed zou vallen, zodat iemand mij kon komen helpen. Zelf koken lukte op dat moment ook niet en daarom schakelde ik een maaltijdservice in."

Fout op fout

Mevrouw de Weerd vertrouwt haar adviseur volledig en geeft hem zelfs haar DigiD zodat hij de aangifte kon verzorgen en zorg- en huurtoeslag voor haar kan aanvragen. Maar wat zij niet weet, is dat haar adviseur fout op fout stapelt.
Dankzij verzonnen aftrekposten hoeft mevrouw de Weerd minder inkomstenbelasting te betalen en ontvangt ze hogere toeslagen. Persoonsalarmering en Tafeltje Dekje bijvoorbeeld mag je helemaal niet aftrekken. Op de website van de Belastingdienst kun je dit terugvinden. De te veel ontvangen teruggaven en toeslagen moet ze uiteindelijk allemaal terugbetalen. "Het ging in totaal om een bedrag van circa 7000 euro”, vertelt de Weerd. "Ik zit diep in de schulden door deze man en ben nog steeds aan het terugbetalen. Mijn vertrouwen in andere mensen is hier enorm door geschaad."
Nel vertrouwt Kassa toe te zijn gebeld door de Belastingdienst. Er zou een onderzoek naar haar adviseur zijn ingesteld door de Fiscale inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD). De fiscaal dienstverlener zou ervan worden verdacht voor ruim 300.000 euro aan verzonnen aftrekposten in de aangiften van zijn klanten te hebben opgevoerd, zoals specifieke zorgkosten en giften. De valse aangiften zouden bedoeld zijn om ten onrechte hoge teruggaven inkomstenbelasting te ontvangen. Kassa heeft hier navraag naar gedaan, maar de Belastingdienst wil uit het oogpunt van privacy geen commentaar op geven.
De adviseur van mevrouw de Weerd blijkt niet de enige te zijn die mensen in de problemen brengt. In 2016  en 2017 had de fiscus circa 150 adviseurs in beeld die in totaal zo’n 11.000 mensen in de problemen brachten. Hoeveel adviseurs de fiscus momenteel in het vizier heeft, is opmerkelijk genoeg niet bekend, blijkt uit navraag bij de Belastingdienst. Henk Nijboer van de PvdA verbaast zich daarover: "Die cijfers zouden ook nu bekend moeten zijn. Ik ga hierover de minister om opheldering vragen."

Zelf verantwoordelijk voor aangifte

Maakt een adviseur een fout dan blijf je altijd verantwoordelijk voor je aangifte. De inkomstenbelasting en hieraan gekoppelde eventueel teveel ontvangen toeslagen worden voor meerdere jaren herzien. Daar komen rentes bij en als mensen zelf iets te verwijten valt, kun je een boete krijgen.
Ga je met een nieuwe adviseur in zee dan is het verstandig om te kiezen voor iemand die is aangesloten bij een branchevereniging, zoals Register Belastingadviseurs of de Nederlandse Orde van Belasting- en Administratiedeskundigen. Geef nooit je DigiD-code uit handen aan een adviseur om identiteitsfraude en oplichting te voorkomen. Je adviseur kan via DigiD machtigen van de Belastingdienst op een veilige manier je  aangifte verzorgen. Het advies luidt daarnaast om altijd te vragen om een afschrift van wat feitelijk wordt ingestuurd en goed te kijken naar de aftrekposten en of je die wel herkent.  Nel de Weerd heeft haar les  geleerd: "Ik heb inmiddels  gelukkig een betrouwbare nieuwe adviseur gevonden die me helpt om mijn zaakjes weer op orde te brengen."

Aangifte doen of civielrechtelijke procedure

Het is mogelijk om aangifte te doen tegen de adviseur of om een civielrechtelijke procedure tegen hem aan te spannen. Dit is ook beiden mogelijk. Maar het is de vraag of je daar wijzer van wordt. Het verschil tussen de uiteindelijk geheven belastingen en het door de belastingadviseur berekende bedrag wordt door de rechter namelijk niet gezien als schade. Dat bedrag moet je hoe dan ook zelf aan de fiscus terugbetalen.
​​​​Indien je een boete moest betalen aan de fiscus kun je wel proberen om die via een procedure te verhalen. Dat geldt ook de heffingsrente, de rente die de Belastingdienst rekent gedurende de tijd dat de verschuldigde belasting niet wordt voldaan. Maar dan moet je natuurlijk wel kunnen aantonen dat de adviseur een fout heeft gemaakt bij de aangifte en niet jij.
Kijk ook: Zijn websites voor het aanvragen van toeslagen te vertrouwen? (21-10-2017)

Redacteur Janneke Oude Kempers van Kassa (BNNVARA) liet haar belastingaangifte altijd doen door haar vader. Toch schreef ze zich twee jaar geleden in bij de Kamer van Koophandel als belastingadviseur. Ze kon meteen aan de slag. Sindsdien is weinig verbeterd. De klachten van mensen die soms zelfs diep in de schulden terecht zijn gekomen door fouten van hun adviseur blijven bij Kassa binnenstromen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!