Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Iedere zaterdag 19.05 uur op NPO1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Opgelet: ondersteuning WhatsApp eindigt voor oudere telefoons

16 okt 2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
5130 keer bekeken
  •  
whatsapp logo 1127

Per 1 november 2021 stopt WhatsApp met de ondersteuning van de app op een aantal iPhones en Android-telefoons. Het gevolg is dat bezitters van zo'n oude smartphone WhatsApp niet meer kunnen gebruiken en nu in actie moeten komen komen om te kunnen blijven appen.

WhatsApp is voor veel mensen een belangrijke app om in contact te blijven met anderen. Omdat het blijven ondersteunen van telefoons met oudere besturingssoftware kostbaar is, neemt de appdienst over enkele weken afscheid van de hieronder genoemde versies van iPhone en Android-toestellen. Je moet dus opletten als je een oudere telefoon hebt.

Heb je een iPhone 4 of 4S? 

Heb je een iPhone 4 of 4S of een iPhone die draait op besturingsversie iOS 9 of een oudere iOS-versie? Dan stopt de ondersteuning van de berichtendienst per 1 november. Vanaf dat moment werkt de app alleen nog op iPhones met besturingsversie iOS 10 of nieuwer. De iPhone 5 is het oudste toestel dat nog op deze versie werkt en waarop WhatsApp het wel blijft doen.

Google Android: 4.1 of nieuwer vereist om te appen

Voor Android-telefoons geldt dat Androidversie 4.1 (of nieuwer) moet zijn geïnstalleerd. Heb je dus een telefoon die draait op Android 4.04 of ouder? Dan is het einde van WhatsApp nabij op je telefoon.

Welke versie? Zo controleer je dit

Als je niet zeker weet op welke versie van het besturingsprogramma jouw telefoon draait, kun je dat zelf controleren. Apple en Google hebben pagina’s waarop stap voor stap staat uitgelegd hoe je dit doet. 

Voor iPhones 

De uitleg over hoe je de softwareversie op een iPhone achterhaalt lees je hier op de supportpagina van Apple.

Android-telefoons

Wil je weten welke versie van Android op jouw telefoon draait? Lees hier de uitleg bij Google-support.

Wil je WhatsApp blijven gebruiken? 

Heb jij nou zo'n oudere iPhone of Android-telefoon en wil je ook na 1 november WhatsApp blijven gebruiken? Dan is het aan te raden om over te stappen op een nieuwer toestel.

Maak voor je een nieuwe telefoon in gebruik neemt eerst een back-up van jouw app-geschiedenis in WhatsApp. Die kun je op je volgende telefoon weer terugzetten. Let wel: per 1 november is het ook niet meer mogelijk om een back-up te maken met zo’n oudere telefoon, doe dat dus voor die datum, óók als je nog geen andere telefoon hebt. Bekijk hier de uitleg van WhatsApp over het maken van een back-up.

Oude telefoons worden minder veilig

Je oude telefoon kan oud en vertrouwd zijn en het nog goed doen, maar veiliger wordt deze niet in de loop der jaren. Houd hier rekening mee! Apple is inmiddels toe aan besturingsversie iOS 15 voor de allernieuwste iPhones. Google heeft recent Androidversie 12 onthuld, dat later dit jaar als besturingssysteem op nieuwe smartphones beschikbaar komt.

Tegelijkertijd wordt er afscheid genomen van eerdere versies, waardoor de software en beveiliging niet meer wordt bijgewerkt. Als er geen updates meer volgen vanuit Apple of Google, worden telefoons kwetsbaar voor hackers. 

Een iPhone 6 (uit 2014) of ouder loopt daarom gevaar, omdat er geen veiligheidsupdates meer voor deze versies worden uitgebracht. Android houdt nog sneller op met het up-to-date houden van zijn besturingssoftware. Telefoons met Android 8.0 (uit 2017) of ouder zijn nu al in de gevarenzone terechtgekomen, volgens Endoflife.date, een website waarop je de einddatum voor verschillende producten kunt controleren.

Bronnen: Consumentenbond, Endoflife.date, Techzine, WhatsApp

Tips over WhatsApp? Bekijk Technisch Leven:

Heb jij een vraag over apps of smartphones? Stel deze op Kassa's forum Vraag & Beantwoord! Ga hier naar de categorie ‘Computers & Telefonie’. Heb je zelf kennis van deze categorie? Dan kun je uiteraard anderen helpen met een consumentenkwestie!

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (2)

rgterstal
rgterstal21 okt 2021 - 18:03

Hallo Ik heb zelf een Android telefoon. i\Ik vind het met die telefoons belachelijk dat je voor een applicatie dan weer een nieuwe telefoon aan moet schaffen. Fijn mensen weer op kosten jagen. Bijzonder in deze tijd waar alles al zo duur is.

rinuszwam
rinuszwam20 okt 2021 - 11:30

Weer één van de manieren om mensen van hun geld af te helpen ! Tevens gaat dat ook weer ten koste aan de grondstoffen alsmede de zg oude telefoons zorgen voor afval c.q. Milieu Vervuiling !! Alleen de fabrikanten hebben er financieel voordeel bij.