Sfeerfoto van Kassa

Kassa

Zaterdag 19 september om 19:20npo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Opgelet: bedrijfsnamen in valse mails een "plaag"

8 feb 2016
  •  
leestijd 1 minuten
dossier nepmails phishing 930 x 520
Fraudehelpdesk meldt een enorme toename van meldingen van bedrijfsnamen en -logo's die gebruikt worden in nepmailtjes. Het meldpunt spreekt tegenover de NOS van een "groeiende plaag". In de valse mails worden de logo's gebruikt van onder meer Albert Heijn, Media Markt en de Nederlandse Spoorwegen. De digitale criminelen gebruiken de nepberichten, met aantrekkelijke acties of aanbiedingen, om mensen geld af te troggelen. Ook via Facebook of sms worden valse winacties rondgestuurd.
Bij de Fraudehelpdesk kwamen vorige maand ruim 30.000 meldingen binnen; twee keer zo veel als een maand eerder. De groeiende naamsbekendheid van het digitale meldpunt zorgt ook voor de toename.
Bekende bedrijven
In Kassa's phishingdossier zijn diverse voorbeelden te vinden van de phishingmails en nepberichten op Facebook. Naast de NS en Albert Heijn, zijn er onder meer voorbeelden te zien van nepmails uit naam van Bol.com, Kruidvat, C&A, Ikea en Jumbo. Bekijk de voorbeelden hier !
Nepmails banken
Het meest bekend zijn de valse mails uit naam van de grote banken, zoals ING, Rabobank en ABN AMRO. De makers van phishingmails verleggen hun terrein vaker en vaker naar de bekende bedrijven. Klik nooit op links in verdachte mails, deel geen gegevens, en gooi ze onmiddellijk weg.
Bron: Kassa/ NOS
Ook een nepactie of -mail gezien? Stuur 'm door naar kassa-online@vara.nl

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!