Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Operatie uitgesteld voor 130.000 mensen

26-01-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
127 keer bekeken
  •  
steun ziekenhuis operatie 1127

Vanwege de coronazorg in de Nederlandse ziekenhuizen zijn sinds de opmars van het coronavirus heel wat operaties uitgesteld. Op dit moment wachten nog zo'n 130.000 mensen op een operatie, zegt Karina Raaijmakers, directeur bij de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

De cijfers zijn afkomstig uit 57 ziekenhuizen. Nederland telt er meer, toch denkt de NZa dat 130.000 operaties een "goede benadering van de werkelijkheid" is.

Hoger getal eerder gemeld

Eerder berichtte de NZa dat er naar schatting tussen de 170.000 en 210.000 operaties moesten worden ingehaald. "Het is heel goed mogelijk dat niet al die mensen zich in het ziekenhuis gaan melden, of dat ze bijvoorbeeld al bij een zelfstandige kliniek zijn geholpen." Maar hoe het precies kan dat de ziekenhuizen nu een stuk minder uitgestelde operaties melden, moet volgens haar nog worden onderzocht. 

Volgens gegevens van de rijksoverheid waren er vorig jaar 69 ziekenhuisorganisaties in Nederland. De NZa wil graag dat die allemaal hun gegevens gaan delen. Mochten niet alle ziekenhuizen gehoor gaan geven aan die oproep, dan kan de autoriteit volgens Raaijmakers een verplichting opleggen. ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!