Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Openbare bibliotheek wil leden mobiliseren

22-10-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
boekenstapel_boekerpas_11.jpeg
De Vereniging Openbare Bibliotheken (VOB) wil bibliotheekleden mobiliseren om te protesteren tegen de bezuinigingen van gemeenten. Volgens de VOB verdwijnt als gevolg van de geplande bezuinigingen een op de drie bibliotheken. Dat heeft de VOB zaterdag gemeld naar aanleiding van berichtgeving in het AD.
De VOB wil dat iedereen met een bibliotheekpasje die het niet eens is met de bezuinigingen zijn of haar onvrede gaat uiten bij de gemeente over de ,,kaalslag'' die de sector te wachten staat, zegt een woordvoerster van de VOB.
Volgens haar zijn vooral kinderen de dupe van de bezuinigingen. ,,In Rotterdam bijvoorbeeld, waar de bibliotheek van 21 vestigingen teruggaat naar zes vestigingen, zijn veel kinderen die dan niet meer alleen op de fiets naar de bibliotheek kunnen'', aldus de woordvoerster.
Volgens de prognoses van de VOB sluiten in Amsterdam vijf tot zeven van de 28 vestigingen en in Den Haag ongeveer zeven van de negentien vestigingen. Ook kleinere plaatsen worden volgens de vereniging hard getroffen. Zo bezuinigt Barneveld 50 procent op de bibliotheek, en Mook 75 procent. De gemeente Berkelland schrapt het budget voor de bibliotheek volledig.
Volgens de woordvoerster van de vereniging worden bibliotheken voor 90 procent gefinancierd door gemeenten en is slechts een klein deel van het geld dat de sector ontvangt direct afkomstig van het rijk. Dat de nieuwe regering in haar plannen juist heeft aangekondigd de bibliotheek te ontzien, zal volgens de VOB niet helpen. ANP

Meer over:

diginieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!