Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Opcenten vooral in 'rijke' provincies omhoog

25-02-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Belastingdienst_37.jpg
De provinciale opcenten zijn de afgelopen vier jaar het meest gestegen in de provincies met veel eigen vermogen. Dat blijkt uit onderzoek dat Nieuwsuur woensdag presenteert. De opcenten, die gekoppeld zijn aan de motorrijtuigenbelasting, leverden de provincies in 2014 1,5 miljard euro op. Provinciale politici pleiten voor het afschaffen van deze 'onzichtbare' belasting.
Eigen vermogen
Gelderland, Friesland en Groningen, provincies met een groot eigen vermogen, hebben de opcenten flink verhoogd, Friesland zelfs met 9,2 procent. Limburg is de enige provincie die het tarief voor de opcenten heeft verlaagd de afgelopen vier jaar.
Afschaffen
Gedeputeerden van Limburg, Groningen en Gelderland pleiten voor het afschaffen van het huidige systeem van de provinciale opcenten. ,,Wat mij betreft hebben die opcenten hun langste tijd gehad. Het is ook moeilijk uit te leggen dat dezelfde auto in de ene provincie meer aan belasting kost, dan in de andere”, aldus de Limburgse gedeputeerde Erik Koppe tegen Nieuwsuur. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!