Kassa

'Opbrengst ov-chipfouten naar reiziger'

19-06-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ov-chipkaart_77.jpg
De Tweede Kamer wil opheldering van staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur) over de miljoenen die vervoersbedrijven zouden overhouden aan reizigers die vergeten uit te checken met hun ov-chipkaart. Op verzoek van GroenLinks moet ze eerst schriftelijk ingaan op berekeningen van een onderzoeksbureau waarover De Telegraaf donderdag berichtte.
'Bijna diefstal'
Volgens de krant blijkt daaruit dat de Nederlandse Spoorwegen, Arriva en Connexxion jaarlijks 22,9 miljoen euro verdienen aan de vergissingen van reizigers. Volgens partijen als GroenLinks, SP en D66 moeten reizigers dat geld terugkrijgen. ,,Mensen zo structureel te veel laten betalen, is bijna diefstal te noemen'', zei Kamerlid Liesbeth van Tongeren van GroenLinks donderdag.
Geld terug naar reiziger
Reizigersvereniging Rover kan de cijfers niet bevestigen, omdat het onderzoek nog niet klaar is. Maar Rover is ervan overtuigd dat het om een flink bedrag gaat. Dat geld moet terugvloeien naar de reiziger door het te gebruiken om het ov-chipkaartsysteem te verbeteren. Rover denkt daarbij aan de mogelijkheid om éénmalig in- en uit te checken per treinreis, ook als dat met meerdere vervoerders is.
Onderzoek
Het Nationaal Openbaar Vervoer Beraad (NOVB), waarin onder meer vervoerders en de overheid zitten, is nog bezig met het onderzoek naar hoeveel de vervoerders overhouden aan vergeetachtige ov-gebruikers. Voor Mansveld is het uitgangspunt dat het geld ten goede moet komen aan de reiziger, zo liet haar woordvoerster weten. ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!