Sfeerfoto van Kassa

Kassa

Elke zaterdag om 19:05 opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Opbrengst btw flink opgelopen

2 jan 2019
  •  
leestijd 1 minuten
Geld belasting bezuiniging 930x520
De opbrengst van btw in Nederland is in vijftig jaar flink opgelopen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bestond de belasting op 1 januari precies een halve eeuw. In deze periode steeg de opbrengst van 2,6 miljard euro tot ongeveer 53 miljard euro per jaar.
De sterke stijging komt vooral door de groei van de economie en door inflatie. Ook tarievenwijzigingen spelen een rol. In de voorbije vijf decennia zijn er slechts vijf jaren geweest waarin de totale inkomsten uit btw afnamen.

Btw-tarieven nog nooit zo hoog

Met ingang van 2019 heeft de overheid het lage btw-tarief verhoogd van 6 naar 9 procent. Daardoor worden de dagelijkse boodschappen waarschijnlijk een kleine 3 procent duurder, maar ook bijvoorbeeld kraanwater, het openbaar vervoer, een avondje uit en een bezoekje aan de kapper. Niet eerder waren de btw-tarieven zo hoog. Dit hangt samen met het kabinetsbeleid om meer belasting te gaan heffen op consumptie en juist minder op werk. Zo zijn per 1 januari de tarieven voor de loon- en inkomstenheffing juist verlaagd.

Belangrijke inkomstenbron

De btw vormt een van de belangrijkste inkomstenbronnen van de overheid. Deze belasting is de laatste jaren goed voor ongeveer 18 procent van de totale belasting- en premie-inkomsten. Alleen de loon- en inkomstenheffing levert DE schatkist meer op, met een jaarlijkse opbrengst van ruim 100 miljard euro. ANP

Meer over:

, ,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!