Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Op vakantie? Wees alert op zakkenrollers en al hun trucs!

  •  
16-05-2015
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
327 keer bekeken
  •  
20150516-kassa-test_3.jpg
De zomer is in aantocht en dus hebben veel mensen hun vakantie alweer geboekt. Het doel is natuurlijk ontspanning, maar wie rustig op het strand achterover leunt, is een makkelijk slachtoffer voor de minder leuke kant van vakantie: zakkenrollers.
Vakantie is heerlijk, genieten op een plek die je nog niet kent, een andere stad, een nieuwe keuken, etc. Op reis krijgt menig toerist te maken met zakkenrollers. Voor je het weet zijn geld, telefoon en paspoort foetsie.
Testen in Barcelona
Kassa ging naar Barcelona, volgens Tripadvisor dé zakkenrolhoofdstad van de wereld, maar ook een populaire stad aan de oostkust van Spanje, waar jaarlijks 700.000 Nederlanders heen gaan. 8.500 van hen wordt bestolen. Dat zijn alleen de Nederlanders. In totaal worden er in Barcelona jaarlijks 170.000 mensen gerold, een enorm aantal! Ook in Amsterdam worden er jaarlijks ruim 32.000 mensen bestolen. Het komt dus vaker voor dan we willen en iedereen kent wel iemand die ooit zijn spullen is kwijtgeraakt.
Tips & tricks
Neem zo min mogelijk geld mee als je de stad in gaat. Het lijkt een open deur, toch nemen veel toeristen behoorlijk wat contant geld mee. Je kan in veel plekken op de wereld in de meeste winkels en restaurants gewoon pinnen. Veel mensen laten ook al hun pasjes in hun portemonnee zitten als ze met vakantie gaan. Doe dat niet! Maak voor je vertrek je portemonnee zo leeg mogelijk. Wat je niet bij je hebt, kan niet worden gejat.
Een andere tip is: stop niks in je achterzak. Niet denken 'dat voel ik wel als mijn portemonnee uit mijn achterzak wordt gehaald'. Als je wordt afgeleid, voel je niks. Je bent met je gedachten ergens anders. Dat is meteen belangrijke info, zakkenrollers werken vaak in duo's of groepjes. De één zorgt voor afleiding, de ander snijdt je tas open. Weg geld, telefoon en andere spullen.
Pas vooral op als je in kleine en drukke ruimtes bent, zoals tram en metro. Zowel in het openbaar vervoer als op de perrons zijn veel zakkenrollers actief.
Vogelpoep
Annebeth Vis woont al jaren in Barcelona en was zelf ook eens slachtoffer. "Je herkent ze niet, ze zien er net zo uit als jij en ik. Een bekende truc is die met de vogelpoep. Er wordt met een snelle beweging witte verf op je schouder gedaan, en je wordt meteen aangesproken (en afgeleid) met de opmerking dat er vogelpoep op je kleding zit. Terwijl de een aanbiedt de poep van je kleding te halen, is een ander bezig je te ontdoen van waardevolle spullen. Het gebeurt echt in luttele seconden."
Zonder paspoort terug naar huis?
Wat je moet doen als je gerold bent hangt af van de situatie. Als je paspoort is gestolen moet je in het buitenland hoe dan ook aangifte doen bij de politie. Vraag dan altijd een kopie van de aangifte. Daarnaast neem je contact op met de ambassade of het consulaat. In sommige steden, zoals in Barcelona, hanteren de Nederlandse luchtvaartmaatschappijen soepele regels. Check altijd wat voor jouw bestemming noodzakelijk is. Dit om teleurstellingen te voorkomen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!