Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Op lange termijn minder files door thuiswerken

09-09-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
auto's file 1127
Op de lange termijn zullen er minder files zijn in Nederland. Vooral de drukte in de spits zal afnemen vanwege het thuiswerken. Dat concludeert het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) op basis van onderzoek en navraag onder thuiswerkers. De onderzoekers adviseren de overheid om goed na te denken over de geplande miljareninvesteringen in het wegennet en openbaar vervoer door het veranderde reisgedrag.
Het aantal vervoersbewegingen zullen naar verwachting gelijk blijven ten opzichte van voor de coronacrisis. Mensen gaan namelijk wel vaker op pad om bijvoorbeeld te winkelen of op visite te gaan. Dit compenseert de daling van het aantal kilometers voor woon-werkverkeer. Er is nu een groot verschil van voor corona, waarbij deze 'nieuwe' ritten buiten de spits gemaakt worden en vaak korter zijn dan naar het werk. Daarnaast kunnen werknemers makkelijker zelf bepalen wanneer ze naar hun werk toegaan, waardoor ze de spits kunnen mijden.

Woningmarkt

Volgens het PBL is het effect van thuiswerken op de woningmarkt vooralsnog beperkt. Ze zien geen aantoonbare relatie met het toegenome thuiswerken. Ze constateren wel dat mensen zich minder in de Randstad of andere steden vestigen. Het verschil tussen de huizenprijzen in de Randstad en de rest van Nederland is kleiner aan het worden, meldt het planbureau.

Kantoor

De onderzoekers geven aan dat de grootste veranderingen te zien zullen zijn in het gebruik van het kantoor. Zo is er meer behoefte aan overlegruimten en minder aan werkplekken. Verder zeggen de onderzoekers dat thuiswerken in de werkcultuur een volwaardige status moet krijgen, vanwege de vele voordelen van werken vanuit huis. De overheid moet hierbij helpen door afspraken te maken met werkgevers en werknemers. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!